Μαριέττα Γιαννάκου: «Οι ναζί ήταν εθνικοσοσιαλιστές άρα σοσιαλιστές άρα αριστεροί»

21 Αυγούστου, 2017 8:25 ΜΜ
More videos

Η επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων έχει επανέλθει στην επιφάνεια με αφορμή την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μην συμμετάσχει σε συνέδριο ισοσκέλισης ναζισμού – κομμουνισμού στην Εσθονία, γεγονός που αξιωματική αντιπολίτευση και κραταιά ΜΜΕ έκριναν ως πρόσφορο αντιπολιτευτικό έδαφος.

Θέση επ’ αυτού πήρε και η πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, καταθέτοντας μία ανιστόρητη προσέγγιση και προσπαθώντας να ταυτίσει ασυμβίβαστες πολιτικές έννοιες.

«Κάποιοι αποσιωπούν ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνικοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης» έγραψε, προκαλώντας την απορία αν έχει ξεδιαλύνει τις χαώδεις και δομικές διαφορές για το τι εστί εθνοσοσιαλισμός και τι σοσιαλισμός ή αν νομίζει πως επειδή οι δύο ιδεολογίες έχουν την ίδια κατάληξη πάει να πει ότι αντιπροσωπεύουν τις ίδιες πολιτικές πρακτικές και αξίες.

Μάλιστα, η κ. Γιαννάκου έφτασε σε μία ακόμη πιο ανιστόρητη προσέγγιση, παρουσιάζοντας τη μισή αλήθεια για την πολιτική σταδιοδρομία του φασίστα Μουσολίνι:

Όντως, τα πρώτα πολιτικά βήματα του Μουσολίνι ήταν σοσιαλιστικά, όμως παρέλειψε να σημειώσει η πρώην υπουργός πως ο δικτάτορας είχε διαγραφεί από το σοσιαλιστικό κόμμα της Ιταλίας από το 1914 λόγω της εμμονής του για συμμετοχή της γείτονας χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέση άκρως αντίθετη από αυτήν του κόμματος.

Το ότι κατέληξε εθνοσοσιαλιστής είναι ένα δεδομένο που δεν έχει κανένα σημείο σύνδεσης με το σοσιαλισμό. Λόγου χάρη, κι ο Λοβέρδος ήταν γραμματέας της ΚΝΕ και τώρα υπερασπίζεται την ελευθερία των αγορών. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δηλώσει πως ως φοιτητής ανήκε στην Αριστερά, μήπως φταίει αυτό για το έλλειμμα που παρέδωσε το 2009;

Πρόκειται για πρωτοφανής αντικομμουνιστική ρητοτική από μία πολιτικό που η αλήθεια είναι δεν είχε δώσει ποτέ ξανά ανάλογα δείγματα γραφής.

Πηγή: documento

Ακολουθήστε μας στο facebook: