Μαρία Ζαχάροβα: Ποια είναι η «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ που επιτέθηκε στην Ελλάδα

7 Μαρτίου, 2022 5:23 ΜΜ
More videos

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας για την στάση που κρατάμε απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας της, τονίζοντας ότι επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο λόγος για την 47χρονη Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα, όπως είναι το πλήρες όνομα της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Γόνος οικογένειας Ρώσων διπλωματών, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1975 στη Μόσχα. Σε ηλικία 6 ετών, έφυγε με την οικογένεια της για το Πεκίνο αφού ο πατέρας της, Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, διορίστηκε στη σοβιετική πρεσβεία και επέστρεψε στη Ρωσία το 1991, μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των ανατολίτικων σπουδών και της δημοσιογραφίας, ενώ έχει και έχει και διδακτορικό στις Ιστορικές Επιστήμες.

Είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ και έχει μια κόρη 12 ετών.

Από τον ΟΗΕ στο ΥΠΕΞ

Από το 2003 έως το 2005, έχει διατελέσει γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της Αντρέι Μακαρόφ.

Από το 2008 έως το 2011, εργάστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το 2011 έως τις 10 Αυγούστου 2015, η Ζαχάροβα ήταν Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών στις 10 Αυγούστου του 2015 και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του τμήματος που κατείχε αυτήν τη θέση.

Μια πολυσυζητημένη αξιωματούχος

Η 47χρονη «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι μια από τις πιο σχολιασμένες διπλωμάτες στη Ρωσία, και όχι μόνο. Το 2016 η Μαρία Ζαχάροβα είχε συμπεριληφθεί στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στη λίστα επιλογής του BBC.

Ρίχνοντας μια ματιά στα social media της -στα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή- και στα όσα έχουν γραφτεί για εκείνη, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Αυστηρή όπως προτάσσει ο ρόλος της, λάτρης του bbq και του γυμναστηρίου, sexy και κομψή, και με μεγάλη αδυναμία στον σκύλο της.

Δείτε φωτογραφίες της: