Μαρία Λεπενιώτη: H γυναίκα δικαστής που καταδίκασε την Χρύση Αυγή

7 Οκτωβρίου, 2020 2:45 ΜΜ
More videos

Σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας γράφτηκε ιστορία. Το δικαστήριο απόφάσισε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, απορρίπτοντας την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου που είχε ζητήσει την αθώωση των Χρυσαυγιτών. Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη, η δικαστής που ανακοίνωσε την απόφαση.

Η Μαρία Λεπενιώτη, με Τρικαλινή καταγωγή, είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφάσισε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ένοχοι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Μαρία Λεπενιώτη που έχει πλέον προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 22 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Η αεροπαγίτης έχει μακρά εμπειρία σε δύσκολες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.ά.

Υπήρξε πέραν των άλλων ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί 4 χρόνια και διεκπεραίωσε σημαντικές υποθέσεις όπως το αποκαλούμενο συνδικάτο του εγκλήματος, κυκλώματα εκβιαστών κλπ.

Δίκασε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις (ναρκωτικά και άλλα κακουργήματα)  και  πρόσφατα      προήδρευσε της δίκης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα Tor-M1, με βασικό κατηγορούμενο τον κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη.

Την αποκαλούν επίσης και «σιδηρά κυρία» της Ελληνικής Δικαιοσύνης.