Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΜαρία Καρυστιανού: Δείχνει τον Καραμανλή ως υπεúθυνο για το δuστύχημα στα Τέμπη

Μαρία Καρυστιανού: Δείχνει τον Καραμανλή ως υπεúθυνο για το δuστύχημα στα Τέμπη

“‘Ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, δυστυχώς το κράτος δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις συνήθεις πλέον πρακτικές κατάχρησης της εξουσίας με απόλυτο έλεγχο της δικαιοσύνης και βαθιάς παραπληροφόρησης της κοινωνίας προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο συγκάλυψης που έχει ξεκινήσει”.

Αυτό δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης η οποία έχασε τη ζωή της το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Στη “μαύρη” επέτειο του φονικού δυστυχήματος, η κ. Καρυστιανού η οποία δίνει μία συνεχή μάχη να τιμωρηθούν οι ένοχοι ως μητέρα αλλά και ως πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών, μίλησε στον Αθήνα 9.84 για τη σιδηροδρομική τραγωδία και όπως τόνισε ο πόνος της απώλειας της κόρης της δεν έχει μετριαστεί, υποδεικνύοντας ως βασικό υπεύθυνο για τον θάνατο των 57 ανθρώπων που επέβαιναν στην μοιραία αμαξοστοιχία, τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

“Ο κ. Καραμανλής είναι 100% υπεύθυνος γι’ αυτό που συνέβη στα παιδιά μας. Θέλω να δικαστεί και να καταδικαστεί γιατί ήταν ο κύριος ένοχος. Επέτρεψε επί 4 χρόνια να κυκλοφορεί σε αυτή την κατάσταση ο σιδηρόδρομος. Περιμένω την καταδίκη του 57 φορές ισόβια, τίποτα λιγότερο. Δεν προστάτευσε κανέναν επιβάτη. Ακόμη και μια υποτυπώδης τηλεδιοίκηση που υπήρχε, κάηκε επί των ημερών του, το 2019 και δεν μπήκε καν στον κόπο να την βάλει ξανά σε λειτουργία. Αν η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε, τα παιδιά μας θα είχαν σωθεί. Δεν τόλμησε ούτε να επικοινωνήσει μαζί μας. Βγαίνει μόνο με το χέρι όρθιο για να μας επιπλήξει. Όταν έπρεπε να κάνει έργο, αδιαφορούσε” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ένα χρόνο μετά, παραμένουμε θεατές σε μια τραγική παράσταση ευτελισμού της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, όπου η ευθύνη παραμένει εμμονικά κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και έχει ως στόχο την ελαφρότερη των ποινών όσων πραγματικά φέρουν ευθύνη. Τελικός στόχος είναι η πλήρης ατιμωρησία των πολιτικών” πρόσθεσε.

601a5e7ba73c437482c3cd500080efda

Την ίδια ώρα, άφησε αιχμές κατά της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση, λέγοντας ότι δεν έχουν κληθεί βασικοί μάρτυρες για να μη γίνουν και άλλες αποκαλύψεις.

“Από την αρχή είχα τοποθετηθεί σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε προκειμένου να διερευνήσει αυτό το έγκλημα, βασιζόμενη στην προϊστορία που έχει και η οποία δεν είναι καθόλου καλή. Όμως, θεωρώ κέρδος ότι ο κόσμος ενημερώθηκε για πράγματα που δεν θα μάθαινε ποτέ. Υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις από ανθρώπους που είναι υπόλογοι και οι οποίες ουσιαστικά δείχνουν την ενοχή τους απέναντι στην κοινωνία. Επιβεβαιώσαμε ξεκάθαρα ποιος φταίει. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο σταμάτησαν τόσο βιαστικά και χωρίς να καλέσουν πολύ βασικούς μάρτυρες για να αποφύγουν και άλλες αποκαλύψεις, δείχνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι ακριβώς όπως την φαντάστηκα. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι έρχονται συνεχώς στο φως καινούρια στοιχεία, πιστεύω ότι θα συσταθεί ξανά το σώμα των βουλευτών και θα έχουμε συνέχεια στην Εξεταστική” τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβουλίο, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι συγκλονισμένοι από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

“Το κλίμα στις Βρυξέλλες, στην εκδήλωση της Ευρωβουλής για τα Τέμπη ήταν πολύ θετικό. Οι Ευρωπαίοι είναι συγκλονισμένοι. Δεν μπορούν να διανοηθούν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι αδυνατούν να καταλάβουν πώς εμείς έχουμε πειστεί ότι αυτό μας αξίζει. Και φυσικά είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε όλη αυτή την προσπάθεια δικαίωσης. Έχουμε ένα σύμμαχο δίπλα μας”.

14d47d34511f4aa482fc70f2f8cb59cf

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ψήφισμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο συγκεντρώνει όλο και περισσότερες υπογραφές.

“Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 500.000 υπογραφών στο ψήφισμα ενάντια στη συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη το κύμα συμπαράστασης. Ήρθε η στιγμή αυτός ο νόμος ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, να μπει σε λειτουργία. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε τροποποίηση. Ζητάμε να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους πού αρχίζει και πού τελειώνει η πολιτική ασυλία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο, όταν θα υπάρχουν αδικήματα τα οποία φέρουν ποινικές ευθύνες, το λόγο θα τον έχει απευθείας η δικαιοσύνη και όχι οι συνάδελφοι των εν λόγω πολιτικών”, είπε η Μαρία Καρυστιανού, περιγράφοντας τον πόνο που νιώθει μετά τον χαμό του παιδιού της.

“Εκείνο το βράδυ για μένα είναι σαν χθες. Δεν έχει μετριαστεί καθόλου ο πόνος, η απόγνωση, το συναίσθημα του να μη μπορείς να αποδεχτείς ότι δεν θα ξαναδείς τον πλέον αγαπημένο άνθρωπο της ζωής σου. Τώρα που σας μιλώ, ένα χρόνο μετά, αυτό είναι που έχει πάρει τη θέση του στην καρδιά και στην ψυχή μας αλλά κατακλυζόμαστε και από πολλά άλλα συναισθήματα με κυριότερο το αίσθημα της δικαίωσης των ψυχών των δικών μας ανθρώπων”.

Τα πιο σημαντικά