«Μάνα θα πάω στα καράβια»: Ας δούμε και λίγο την πραγματικότητα…

28 Σεπτεμβρίου, 20153:57 ΜΜ
More videos

Πολλοί είπαν την φράση αυτή, λίγοι την εννοούσαν και ακόμα λιγότεροι την πραγματοποίησαν.

Το επάγγελμα του ναυτικού – ειδικά την σημερινή- η αλήθεια είναι ότι προσφέρει ένα πολύ καλό μισθό. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι ένα ενδιαφέρον επάγγελμα στο οποίο συναναστρέφεσαι με διαφόρων εθνικοτήτων ανθρώπους, ότι γνωρίζεις πολλά μέρη και άλλα πολλά. Κατά την γνώμη μου πάντως το επάγγελμα είναι ελκυστικό ΚΥΡΙΩΣ για τα χρήματα που προσφέρει.

Ας πούμε κανείς δεν θα πήγαινε στα καράβια μόνο για να γνωρίσει μέρη. Είναι σίγουρο όμως ότι θα πήγαινε για να γνωρίσει νέα μέρη και να βγάλει και χρήματα. Ας μην γελιόμαστε, τα χρήματα είναι το μεγάλο δέλεαρ και οι εξαιρέσεις είναι απειροελάχιστες.

Από την άλλη, τα αρνητικά που έχει το επάγγελμα είναι αρκετά, και σίγουρα πριν σκεφτείτε να υλοποιήσετε την φράση «μάνα πάω στα καράβια», θα πρέπει να τα αξιολογήσετε…

Με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων πολλοί στράφηκαν στην θάλασσα και το επάγγελμα του ναυτικού. Λόγω αυτού, δεν θα είναι εύκολο να βρείτε καράβι για τα εκπαιδευτικά σας ταξίδια. Δεν λέω ότι δεν θα βρείτε, αλλά αρκετά παιδιά δεν βρήκαν καράβια και αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα. Είναι κάτι που θα πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν άμεσα λύση.

Η κοινωνική σου ζωή δεν θα είναι όπως πριν και θα πρέπει να το γνωρίζεις. Εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσεις να έχεις έντονη κοινωνική ζωή και πάρα πολλούς φίλους. Σίγουρα θα έχεις φίλους αλλά όχι πολλούς. Από την άλλη, η οικογένεια και οι δικοί σου άνθρωποι θα σου λείψουν αρκετά. Ο ναυτικός είναι μοναχικός τύπος το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Η «κλεισούρα» η μοναξιά και η πρώτη φορά σε τέτοιο περιβάλλον δε θα είναι και τόσο ευχάριστα… Όσο καλύτερα και να (πιστεύεις ότι) είσαι προετοιμασμένος πρώτος καιρός θα είναι λίγο δύσκολος.

Εντελώς διαφορετικός τρόπος εργασίας, επιβίωσης και συνηθειών που θα σου πάρει αρκετά για να τα αφομοιώσεις. Σε σχέση με την στεριά, θα βρεις πολύ λιγότερα πράγματα για να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου και η «κλεισούρα» που θα νοιώσει σίγουρα θα είναι πρωτόγνωρη για εσένα. Το να είσαι λοιπόν κλεισμένος κάπου και στη μέση του πουθενά, δεν είναι και εύκολο.

Οι συνθήκες και τα ωράρια εργασίας δεν έχουν σχέση με αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζατε. Το ωράριο και η «καθημερινότητα» που λέμε θα σας κουράσει μέχρι να το συνηθίσετε. Αν στο καράβι έχει δουλειά ή βρίσκεστε σε κάποιο λιμάνι ξεχάστε τις αργίες, τις Κυριακές και τα τυποποιημένα ωράρια. Θα σας φανεί και αυτό πολύ περίεργο και θα πρέπει να συνηθίσετε να δουλεύετε βράδυ, με κρύο, με ζέστη και οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου. Τα καράβια δεν σταματάνε ποτέ και μαζί με αυτά και εμείς.

Οι καιρικές συνθήκες και η επικινδυνότητα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο επάγγελμα. Θα πέσετε σε φουρτούνα και μπορεί να κινιόσαστε για πολλές μέρες. Πρέπει να μάθετε να δουλεύετε, να κοιμόσαστε, να βλέπετε ταινία, να ακούτε μουσική, να τρώτε και άλλα πολλά κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Από την άλλα, θα πρέπει να προσέχετε πάντα και κάθε μέρα ώστε να μην πάθετε κάτι. Την επικινδυνότητα στα καράβια την έχουμε συνδυάσει όλοι με τα ναυάγια., αλλά δεν είναι μόνο αυτά όμως.

Στο καράβι έχουμε να σηκώσουμε πράγματα με μεγάλο βάρος, έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις κάποιες φορές, έχουμε τοξικά αέρια, μπορεί να γλιστρήσουμε, και άλλα πολλά που αποδεικνύουν ότι το εργασιακό μας περιβάλλον είναι από μόνο του επικίνδυνο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές. Οι γνώσεις που θα πρέπει να έχετε, όχι μόνο θα πρέπει να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει και συνεχώς να τις εξελίσσετε. Τα σεμινάρια δε και τα χαρτά που είστε υποχρεωμένοι να αποκτήσετε θα είναι ένα μεγάλο αγκάθι στην καριέρα σας.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που όμως τα έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο και τα οποία θα σας απασχολήσουν και αργότερα. Ένα βασικό από αυτά θα είναι οι ευθύνες που θα έχετε σαν αξιωματικός και ανάλογα με την θέση γίνονται περισσότερες και μεγαλύτερες.

Εγώ είμαι ό τελευταίος που θα αποθαρρύνω ή θα ενθαρρύνω κάποιον να πάει να γίνει ναυτικός. Πριν από 10-15 χρόνια σίγουρα θα σας έλεγα ΝΑΙ, να πάτε, όμως με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί, θα πρέπει μόνοι σας να ψάξετε, να ρωτήσετε και εν τέλει να αξιολογήσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Όλοι μας οφείλουμε να λέμε στα νέα παιδιά τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμα. Ότι και να διαβάσεις πάντως, αν δεν μπαρκάρεις δεν μπορείς να καταλάβεις.

Πηγή: e-nautilia.gr

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News