Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
διάφοραΜαλδίβες θα γίνουμε: Έρχεται στην Ελλάδα ο παγκόσμιος κολοσσός των υδροπλάνων κι...

Μαλδίβες θα γίνουμε: Έρχεται στην Ελλάδα ο παγκόσμιος κολοσσός των υδροπλάνων κι αλλάζει το τοπίο

Μετά από δεκαετίες από τότε που ακούστηκε ως ιδέα, το εγχείρημα της χρήσης υδροπλάνων στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του. Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία φαίνεται ότι επιτέλους νικήθηκε και πιθανότατα τον Σεπτέμβρη αρχίζουν οι πτήσεις, με αρκετούς διεθνείς «παίκτες» να είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά-φιλέτο που υπόσχεται να μετατρέψει την χώρα σε «Μαλδίβες της Ευρώπης».

Παρά τις δεδομένες αντιξοότητες και τα εμπόδια που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε ιδιαίτερα ζωηρό. Άλλωστε η ίδια η μορφολογία της Ελλάδας και τα αμέτρητα νησιά της που αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αποτελεί εχέγγυο και εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι συνέχισαν να ασκούν πιέσεις και να ελπίζουν ότι θα έφτανε η στιγμή, ένα βήμα από την οποία βρισκόμαστε τώρα.

Βέβαια για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για γενικευμένη χρήση απαιτούνταν ακόμη δύο βήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά είναι απολύτως απαραίτητα. Το πρώτο είναι να πιστοποιηθούν σε διάφορα σημεία της χώρας τα υδατοδρόμια για την ασφαλή απογείωση και προσγείωση των υδροπλάνων και το δεύτερο να επιτραπούν όχι μόνο οι πτήσεις τύπου τσάρτερ, αλλά και οι τακτικές συνδέσεις, πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε μέσω ειδικής τροπολογίας που κατατέθηκε πρόσφατα προς ψήφιση την Βουλή.

Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την χρήση των υδροπλάνων, με δύο εταιρείες να έχουν πάρει ήδη θέση στην.. γραμμή εκκίνησης και απλά να περιμένουν το οριστικό «πράσινο φως» ώστε να… ανοίξουν τα φτερά τους.

hudroplane 2

Ήδη από τις εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια και Grecian Air Seaplanes γνωστοποιήθηκε ότι το επενδυτικό πλάνο της μεταξύ τους σύμπραξης αγγίζει τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Πίσω τους βρίσκονται ακόμη δύο κολοσσοί του χώρου και πιο συγκεκριμένα επενδυτικά γκρουπ γερμανικών και ελβετικών συμφερόντων, με την μία να είναι σε θέση να αναλάβει το πτητικό σκέλος και την άλλη την κατασκευή και μελέτη των υδατοδρομίων. Τα τελευταία αποτελούν και το βασικό σημείο-κλειδί για να μπει σε λειτουργία ο κλάδος. Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες και έρευνες θεωρείται ότι θα χρειαστεί να δημιουργηθούν περίπου 150 υδατοδρόμια για να βρεθεί η Ελλάδα σε θέση να προσελκύσει και άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ σε πρώτη φάση θα χρειαστούν λιγότερα από 10 για να δοθεί –επιτέλους- η εκκίνηση.

Εφόσον αυτό συμβεί θεωρείται βέβαιο ότι θα κορυφωθεί το ενδιαφέρον για εξασφάλιση μιας άδειας λειτουργίας. Σύμφωνα με όσα γράφονται στον οικονομικό και επιχειρηματικό Τύπο, η Hellenic Seaplanes έχει έτοιμο το δικό της πλάνο το οποίο κάνει λόγο για μια επένδυση περίπου αντίστοιχη εκείνης της Grecian Air Seaplanes, που ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου, εκ των οποίων 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης των υδατοδρομίων και 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά 20 αεροσκαφών μέσα σε έναν ορίζοντα πενταετίας, ενώ η ιστορία δεν σταματά εδώ.

Σε θέση standby βρίσκεται ήδη η μεγαλύτερη σε στόλο εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, η γνωστή Trans Maldivian Airways η οποία ήδη έχει στείλει τους ειδικούς τους στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξουν τα πάντα πριν κάνει την κίνησή της. Όπως μαρτυρά άλλωστε και η επωνυμία της έχει την έδρα της στις εξωτικές Μαλδίβες και με 60 υδροπλάνα στην διάθεσή της αναζητά ευκαιρίες που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε σε όλους τους αερομεταφορείς η πανδημία του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα το ενδιαφέρον της θα σταματήσει να είναι σε φιλολογικό επίπεδο και θα μετουσιωθεί σε πράξεις, αφού ήδη έγινε γνωστό ότι η Grecian Air Seaplanes προχώρησε σε συμφωνία με την Viking για τα δυο πρώτα δικινητήρια υδροπλάνα, ενώ τους προηγούμενους μήνες επέστρεψαν στην Ελλάδα τα πρώτα πληρώματα τα οποία έλαβαν εκπαίδευση ως κυβερνήτες και μπορούν με την σειρά τους να εκπαιδεύσουν και άλλους πιλότους που αναμένεται να ενδιαφερθούν.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι απλά είναι θέμα χρόνου να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα στη χώρα. Σύμφωνα με το σενάριο που ακούγεται έντονα, αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο από το υδατοδρόμιο του Αλίμου με προορισμό Σίφνο, Τήνο και Πάτμο. Με την ελπίδα, βέβαια,  ότι δεν θα εξυπηρετούν μόνο κροίσους σε ιδιωτικές πτήσεις αλλά θα δώσουν και λύση στο τεράστιο πρόβλημα διασύνδεσης των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή: menshouse.gr

Τα πιο σημαντικά