Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024
διάφοραΜακροζωία: Μια νευροψυχολóγος απoκαλύπτει το μυστικó για την κατακτóσουμε - 6 χρήσιμες...

Μακροζωία: Μια νευροψυχολóγος απoκαλύπτει το μυστικó για την κατακτóσουμε – 6 χρήσιμες συμβουλές

Αν και η μέριμνα για την σωματική υγεία αποτελεί κομβικό σημείο για την επίτευξη πολλών και ποιοτικών χρόνων ζωής, εντούτοις το κλειδί της μακροζωίας δεν κρύβεται εκεί όπως επισημαίνει η ειδική νευροψυχολόγος Δρ Diane Roberts Stoler

Πολλοί αναζητούν το μυστικό ή τα μυστικά της μακροζωίας. Είναι άραγε ένα αμινοξύ ή ένα συνολικό πρόγραμμα διατροφής που θα μας εξασφαλίσει τα πολλά και καλά χρόνια ζωής; Είναι μήπως μια άσκηση ή περιλαμβάνει τη φροντίδα και για την ψυχική υγεία; «Οι συζητήσεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα υγείας έχουν παραδοσιακά επικεντρωθεί στη σωματική υγεία. Όμως η σημασία της ψυχικής ευεξίας αναγνωρίζεται πλέον ως καθοριστική για την μακροζωία και ευζωία», επισημαίνει η νευροψυχολόγος δρ Diane Roberts Stoler και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Εκπαίδευση (Ed.D.).

Τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις μας και ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους αλλά και αρνητικές εμπειρίες όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά και το άγχος είναι στοιχεία που επηρεάζουν το μήκος και την ποιότητα της ζωής, σημειώνει η ειδικός και εξηγεί πώς η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει στη μακροζωία, χάρη:

  • στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας ενισχύουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επί παραδείγματι, η κατάθλιψη προάγει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, τα άτομα με κατάθλιψη καθίστανται ευάλωτα σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και διαβήτης.
  • στη βελτίωση της συμμόρφωσης στα φάρμακα. Τα άτομα με διαταραχές από την ψυχική σφαίρα δυσκολεύονται συχνά να συμμορφωθούν με τις φαρμακευτικές αγωγές και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, καθώς δεν έχουν κίνητρο ή νιώθουν ανίσχυρα. Η καλή ψυχική υγεία βοηθά στην αυτοφροντίδα.
  • στον περιορισμό των ανθυγιεινών συμπεριφορών: Οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνήθειες είναι συχνές σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και νόσους. Κάπνισμα, κακή διατροφή και καθιστική ζωή ενδεικτικά, είναι συνήθειες με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.
  • την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης. Το αίσθημα της μοναξιάς και οι μειωμένες κοινωνικές σχέσεις αναδεικνύονται σε όλο και πιο ανησυχητικές απειλές για την υγεία. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοαπομόνωση, με συνέπεια την επιδείνωσή τους αλλά και τον κίνδυνο σωματικών εκδηλώσεων.

diane roberts

Η Δρ Diane Roberts Stoler, νευροψυχολόγος

Τα πιο σημαντικά