Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
διεθνήΜακροζωiα: Η μακροβıότερη οıκογένεια του κόσμου τpώει αuτό το 1 γεύμα κάθε...

Μακροζωiα: Η μακροβıότερη οıκογένεια του κόσμου τpώει αuτό το 1 γεύμα κάθε μέρα για μεσnμεριανό

Για μυστικά μακροζωίας, πολλοί στρέφονται στις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, δηλαδή περιοχές στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κόστα Ρίκα, τις ΗΠΑ και αλλού, όπου οι άνθρωποι ζουν συνήθως μέχρι τα 90 ή τα 100.

Ο συγγραφέας μπεστ σέλερ Dan Buettner έχει περάσει σημαντικό χρόνο της ζωής του να ρίξει φως σε αυτές τις κοινότητες και να κατανοήσει τον τρόπο ζωής τους, αποκαλύπτοντας τις συνήθειες που τις βοηθούν να ζήσουν περισσότερο από εμάς. Σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράστηκε το γεύμα που τρώει καθημερινά «η μακροβιότερη οικογένεια στον κόσμο».

Η οικογένεια Melis, από τη Σαρδηνία της Ιταλίας, κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας. Το 2012 πήραν το Ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για εννέα εν ζωή αδέρφια το 2012.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dan Buettner (@danbuettner)

«Εννέα αδέρφια, συλλογική ηλικία: 861 ετών. Ο μεγαλύτερος αδελφός είναι 109 ετών. Κάθε μέρα της ζωής τους, έτρωγαν ακριβώς το ίδιο μεσημεριανό γεύμα», είπε ο Buettner στο βίντεο.

Το 1 γεύμα που τρώει καθημερινά η μακροβιότερη οικογένεια

«Η μακροβιότερη οικογένεια στον κόσμο τρώει αυτό το γεύμα κάθε μέρα», έγραψε ο Buettner στην ανάρτηση στο Instagram. Το γεύμα αποτελείται από:

  • Μινεστρόνε με τρία είδη φασολιών garbanzo (Ρεβιθιά), πίντο φασόλι και λευκό φασόλι
  • Ψωμί προζύμι (Sourdough)
  • Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ενώ πολλοί παράγοντες εκτός από το τι τρώτε θα παίξουν ρόλο στη διάρκεια της ζωής σας, αυτό το γεύμα αποτελεί παράδειγμα αυτού που ο Buettner αποκαλεί δίαιτα της Μπλε Ζώνης, η οποία δίνει έμφαση σε ολόκληρα τρόφιμα και φυτά.

Σούπα μινεστρόνε με 3 είδη φασολιών

Ο Buettner είπε ότι η οικογένεια τρώει μια μεγάλη μερίδα σούπα μινεστρόνε φτιαγμένη με μια ποικιλία από λαχανικά κήπου που καλλιεργούνται στην περιοχή και περιέχει πάντα τρία είδη φασολιών: garbanzo (Ρεβιθιά), πίντο φασόλ και λευκό φασόλι.

«Οι άνθρωποι που ζουν τη μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή τείνουν να τρώνε μισό έως ένα φλιτζάνι φασόλια καθημερινά. Επιπλέον, η σούπα είναι πλούσια σε λαχανικά, τα οποία είναι κορυφαία τρόφιμα μακροζωίας», λέει στο TODAY.com η διαιτολόγος Samantha Cassetty.

«Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η σούπα χρησιμοποιεί τρία είδη φασολιών και πολλά λαχανικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 30 μοναδικών φυτικών τροφών την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποικιλομορφία του εντέρου σας, έναν δείκτη υγιούς εντέρου. Το έντερό σας ρυθμίζει τις λειτουργίες της υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, η φλεγμονή, η διάθεση, το βάρος και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, επομένως θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή εάν έχετε ένα υγιές έντερο», εξηγεί η Cassetty.

Ψωμί με προζύμι

Ενώ το ψωμί συχνά έχει κακή φήμη όσον αφορά στη μακροζωία, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής -και η επιλογή μιας ποικιλίας προζυμένιου ψωμιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εντέρου.

«Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες τρώνε καθημερινά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το ψωμί με προζύμι που έχει υποστεί φυσική ζύμωση δεν παράγει τις ίδιες αιχμές σακχάρου στο αίμα που παράγει το λευκό ψωμί, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιέστερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη τύπου 2», λέει η Cassetty.

«Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ανθεκτικό άμυλο στο ζυμωτό ψωμί μπορεί να συμβάλει σε άλλα οφέλη για την υγεία, όπως αυξημένο κορεσμό και καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη», προσθέτει.

Ένα ποτήρι κρασί

Ο Buettner τόνισε ότι η οικογένεια απολαμβάνει ένα μικρό ποτήρι κρασί κάθε μέρα.

«Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλής HDL χοληστερόλης, αλλά ακόμη και ένα ποτό την ημέρα συνδέεται με άλλους κινδύνους για την υγεία», λέει η Cassetty. «Ωστόσο, μπορεί να πίνουν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα. Είναι επίσης πιθανό το κρασί να τονώνει την απόλαυση του γεύματός τους και αυτός είναι ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται όταν μιλάμε για υγιεινούς τρόπους ζωής».

Και όπως τόνισε ο Buettner, δεν επέλεξαν αυτό το γεύμα επειδή η διατροφή τους το απαιτούσε. «Το επέλεξαν γιατί τους άρεσε».

Η Cassetty καταλήγει: «Λάβετε υπόψη ότι αυτό το γεύμα τρώγεται παρουσία αγαπημένων προσώπων. Η διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού κύκλου βοηθά στη βελτίωση της ευτυχίας και στην καταπολέμηση της μοναξιάς, φέρνοντας επιπλέον οφέλη για την υγεία πέρα από τα θρεπτικά συστατικά του γεύματος».Τα πιο σημαντικά