Μαγιορκίνης: «Καταιγίδα με 12.000 κρούσματα λόγω της Όμικρον – Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα»

26 Δεκεμβρίου, 20219:05 ΜΜ

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή».

Ακόμη, είπε ότι «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», σημείωσε και χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.

Μάλιστα, τόνισε ότι «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό». Και πρόσθεσε πως «η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».

Ακόμη, προέτρεψε τους πολίτες που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Για τα σχολεία

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία μετά τις γιορτές: «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή».

Εξήγησε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται πως την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στην χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες: «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News