Η μαγεία των λέξεων μιας μητέρας

10 Μαρτίου, 2017 4:01 ΜΜ
More videos

“Όταν ο μεγαλύτερος γιος μας δεν ήταν καλά, ο ψυχίατρος μας έκανε ένα μεγάλο δώρο. Μας είπε για ένα πείραμα που είχε διεξαχθεί στην Αγγλία.

Υπήρχε ένα απλό τελετουργικό που έκαναν όλες οι μαμάδες των άρρωστων παιδιών κάθε βράδυ. Όταν το παιδί κοιμόταν, περίμεναν την ενεργή φάση του ύπνου και στην συνέχεια έλεγαν αυτές τις απλές λέξεις στα παιδιά τους:

“Σ’ αγαπάω. Είμαι περήφανη για σένα. Είμαι χαρούμενη που είσαι παιδί μου. Για μένα είσαι το καλύτερο παιδί”, αναφέρει η συγγραφέας Olga Valyaeva.

“Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλα παιδιά που είχαν την ίδια διάγνωση, αλλά οι μητέρες τους δεν τους ψιθύριζαν τίποτα τα βράδια. Τα παιδιά που άκουγαν τις δηλώσεις αγάπης της μητέρας τους ανάρρωναν πολύ πιο γρήγορα. Αυτή είναι η μαγεία των λέξεων της μητέρας.

Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε αμέσως. Είναι απλό, δωρεάν και πάντα διαθέσιμο. Μετά, άρχισα να αυτοσχεδιάζω. Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια και ακόμα ψιθυρίζω διάφορες λέξεις στα αγόρια μου κάθε βράδυ.”

Τι παρέχει;

 • Το αίσθημα της οικειότητας: Αυτό το αίσθημα δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τους αγκαλιάζω και τους λέω πράγματα που είναι σημαντικά και για τους δυο μας.
 • Προσωπικό χρόνο με κάθε παιδί: Η καθημερινή μας ρουτίνα δεν μου δίνει την ευκαιρία να έχω προσωπικό χρόνο με τα αγόρια μου, αλλά αυτές οι στιγμές το βράδυ είναι πραγματικά ξεχωριστές.
 • Μπορώ να τους πω κάτι σημαντικό: Μερικές φορές, η πληθώρα των πληροφοριών ή άλλες περιστάσεις μπορεί να μας κάνουν να μην συμπεριφερόμαστε σωστά και αυτό περιπλέκει την επικοινωνία μας. Αλλά το βράδυ, όταν τους ψιθυρίζω στο αυτί πόσο πολύ τους αγαπώ, όλα τα άσχημα συναισθήματα και οι καυγάδες εξαφανίζονται.
 • Τα παιδιά αισθάνονται αγάπη: Διαβάζω ότι πρέπει να λέμε στα παιδιά μας μια σημαντική φράση: “Το ξέρεις ότι αν μπορούσα να επιλέξω ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου θα επέλεγα εσένα;” Όταν το είπα πρώτη φορά στον γιο μου, ήταν τόσο έκπληκτος και ενθουσιασμένος, που δεν μπορούσε να σταματήσει να με ρωτάει: “Αλήθεια, εμένα;” Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν ακριβώς έτσι όπως είναι.

Υπάρχει ένα πράγμα στην θεραπευτική διαδικασία που ονομάζεται “ανεκτικές φράσεις”: φράσεις που λέμε και μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για τον κόσμο. Συνήθως, οι λέξεις είναι απλές και αφορούν την αγάπη, την αποδοχή και την λύπη. Διαπίστωσα, ότι αν λέμε τέτοιες φράσεις στα παιδιά μας το βράδυ, πολλά προβλήματα λύνονται από μόνα τους.

Οι φράσεις που λέω συνήθως:

 • “Είμαι η μητέρα σου και είσαι το παιδί μου”. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει, αν δεν αισθάνεστε ένα συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σας.
 • “Εγώ δίνω, εσύ παίρνεις”. Έχει να κάνει με την ροή ενέργειας στην οικογένεια.
 • “Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για μένα. Σ’ αγαπώ για αυτό που είσαι”. Αυτό σχετίζεται με το να μπορέσει κάποιος να βρει τον δρόμο του στην ζωή.
 • “Ο μπαμπάς και εγώ σ’ αγαπάμε τόσο πολύ. Είσαι το παιδί μας.”
 • “Είσαι σαν τον μπαμπά σου. Ο μπαμπάς σου είναι ο καλύτερος μπαμπάς για σένα.”
 • “Συγγνώμη.”
 • “Είμαι περήφανη για σένα”. Ειδικά αν έχετε προσπαθήσει να επιβάλλετε το δικό σας όραμα για το μέλλον του παιδιού σας.
 • “Σ’ αγαπώ.”

Πώς να επιλέξετε φράσεις:

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες φράσεις για να καταλάβετε ποιες από αυτές χρειάζεστε εσείς και το παιδί σας. Παρατήρησα, ότι αν επιλέξω μια φράση που είναι σημαντική για μένα εκείνη την στιγμή, αυτό προκαλεί έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Και αν πω στα παιδιά μου αυτό που θέλουν να ακούσουν, υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το σημαντικό με αυτές τις φράσεις είναι ότι δεν πρέπει να τις λέμε αυτόματα. Για να κάνετε τις λέξεις να λειτουργούν μαγικά, πρέπει να είστε ειλικρινείς.

Μην ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Αγκαλιάστε τα, φιλήστε τα, παίξτε με τα μαλλιά τους. Αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμούνται για μια ζωή.

“Σ’ αγαπάω. Είμαι περήφανη για σένα. Είσαι το καλύτερο παιδί για μένα και τον μπαμπά.”

[Olga Valyaeva]