Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΜαγεία στο πλανητάριο: Νέο συναρπαστικό σύστημα προβολών σε θόλο 900 τ.μ.

Μαγεία στο πλανητάριο: Νέο συναρπαστικό σύστημα προβολών σε θόλο 900 τ.μ.

Από τον Σεπτέμβριο στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον, ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του.

Για έναν θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ., όπως αυτός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμα περισσότερο δε, όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού.

def95313ab48b43f82653ae6afaf0cac 1

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Ευγενίδου, απαιτείται από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, ώστε να μπορεί να παραχθεί υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

Το καινούριο προβολικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο αποτελείται από 6 προβολείς Barco F90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς  πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα. Σημειώστε ότι το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν την φωτεινότητα.

e12b9ee76c59f8d4157421a27252d21a 1

Μαζί με τους προβολείς εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των 6 προβολέων ώστε να δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.

Την εγκατάσταση έκανε η εταιρεία Sky-Skan Inc., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο με ειδίκευση σε πλανητάρια, η οποία είναι και κύριος προμηθευτής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου σε τεχνολογία.

Αυτή είναι η τρίτη γενιά προβολέων που εγκαθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου το 2003. Επιθυμία της διοίκησης του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το Πλανητάριο να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα κορυφαία πλανητάρια του κόσμου και γι’ αυτό ο εξοπλισμός του ανανεώνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Για τον λόγο αυτό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν από την πρώτη στιγμή, και συνεχίzει να είναι, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο!

174355c4f27617f067dec5a7cd335920

Το νέο προβολικό σύστημα με την κορυφαία ποιότητα εικόνας που διαθέτει προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία που μόνο μέσα στο Πλανητάριο μπορεί να βιώσει κάποιος!

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο την τελευταία χρονιά (2016), υποδεχθήκαμε περισσότερους από 250.00 θεατές κάθε ηλικίας, ενώ τη χρονική περίοδο που διανύουμε παρουσιάζουμε στο κοινό έντεκα (11) διαφορετικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους υπάρχουν παραστάσεις για μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και παραστάσεις για φοιτητές/φοιτήτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, ενώ τα τελευταία χρόνια εντάσσουμε στο πρόγραμμα μια ψηφιακή παράσταση για τους μικρότερους θεατές μας, τα παιδιά δηλαδή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων.

Παράλληλα τα απογεύματα Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής αλλά και τα Σαββατοκύριακα υποδεχόμαστε όλο το κοινό, μικρούς και μεγάλους.

Τονίζουμε την λέξη μεγάλους, αναφέρει η ανακοίνωση του Πλανητάριου, γιατί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ο αγαπημένος προορισμός ανθρώπων όλων των ηλικιών, με επιμορφωτικές παραστάσεις που συνδυάζουν την γνώση με την ψυχαγωγία και παρουσιάζουν τις τρέχουσες ανακαλύψεις ή εξελίξεις στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής με τρόπο μοναδικό και συναρπαστικό.

[iefimerida]

Τα πιο σημαντικά