Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΜ. Μπιτζάνη: «Σοκαριστική η θνητότητα στις ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα»

Μ. Μπιτζάνη: «Σοκαριστική η θνητότητα στις ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα»

Πολλές φορές παλεύουμε μάταια, λέει η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του “Γ. Παπανικολάου”, ενώ περιγράφει ιστορίες τρέλας με ασθενείς και συγγενείς τους: Έρχονται αργά, αρνούνται διασωλήνωση, δίνουν και οδηγίες για την αγωγή.

Με τα στελέχη του ιού που κυριάρχησαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μέση θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 40% και 50%. Η παραλλαγή Δέλτα ήρθε να ανατρέψει και αυτό το δεδομένο, αυξάνοντάς δραματικά τα ποσοστά όσων καταλήγουν.

“Η φετινή θνητότητα είναι πολύ μεγάλη, απογοητευτικά μεγάλη. Είναι μια θνητότητα σοκαριστική για εμάς τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ”, τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στο iatronet η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη. Αποφεύγει να αναφέρει ακριβή ποσοστά, ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για πολύ βαρύτερη κλινική εικόνα όσων εισάγονται στις ΜΕΘ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

“Έχει πέσει το ηθικό και των γιατρών και των νοσηλευτών με όσα βλέπουν. Βλέποντας στην αξονική τομογραφία την εικόνα των πνευμόνων των ασθενών, πολλές φορές καταλαβαίνεις ότι παλεύεις μάταια. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες”, επισημαίνει. Προσθέτει πως και οι επιπλοκές είναι περισσότερες, αλλά και η νοσηλεία πιο μακρά, καθώς οι ασθενείς χρειάζονται ως και 40 μέρες μέχρι να αρνητικοποιηθούν, έναντι 20 ημερών πέρυσι τον Νοέμβριο.

“Είναι τραγικό, γιατί αυτοί είναι άδικοι θάνατοι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πεθαίνουν γιατί έχουν κορωνοϊό, πεθαίνουν γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τους ασθενείς που μπαίνουν στις δικές μας ΜΕΘ COVID ούτε το 10% δεν είναι εμβολιασμένοι”, σημειώνει.

Αρνούνται διασωλήνωση, ζητούν συγκεκριμένα φάρμακα
Τον δικό του ρόλο στην βαρύτερη κλινική εικόνα των ασθενών κατά την τρέχουσα συγκυρία παίζει ο χρόνος που χάνεται μέχρι να φτάσουν κάποιοι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αλλά και η στάση τους από τη στιγμή που θα φτάσουν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί του νοσοκομείου καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που τους φτάνουν συχνά στα όρια της απόγνωσης. Σύμφωνα με την κ. Μπιτζάνη, πολλοί φτάνουν στο νοσοκομείο “δασκαλεμένοι” από “επιστήμονες του Διαδικτύου”, αρνούνται τη διασωλήνωση, ενώ δίνουν και οδηγίες στους γιατρούς για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που θα τους χορηγηθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς από την επαρχία, που αφού πρώτα πήρε κάποια αγωγή στο σπίτι, μαζί και με οξυγόνο, όταν επιδεινώθηκε πήγε στο νοσοκομείο του τόπου κατοικίας του με υποξυγοναιμία. “Με το που πάει στο νοσοκομείο λέει δεν θέλω να διασωληνωθώ. Τον υποστηρίζουν συνάδελφοι με οξυγόνο, με ειδικές μάσκες και συσκευές, προχωράνε σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ο άρρωστος είναι χάλια, δεν βελτιώνεται με τίποτα. Υποξυγοναιμία φοβερή”, διηγείται και προσθέτει: “Κάποια στιγμή δέχεται να διασωληνωθεί. Επικοινωνούν με τους συγγενείς για να τους ενημερώσουν, λέει ο γιος να του μιλήσω. Του μιλάει και μόλις κλείνει το τηλέφωνο λέει ο πατέρας όχι, αρνούμαι να διασωληνωθώ”.

Τελικά, οι συγγενείς απαίτησαν να φύγουν από το επαρχιακό νοσοκομείο για να πάνε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι θα έχουν μια άλλη φροντίδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα επιδείνωση, λόγω της μεταφοράς του στο “Παπανικολάου” σε αυτή την κατάσταση.

“Έρχεται ο άνθρωπος, και εδώ η ίδια ιστορία: Να μη διασωληνωθώ. Οι συνάδελφοι να ενημερώνουν τους συγγενείς, αρνητικοί. Να ενημερώνουν το Αστυνομικό Τμήμα για να βρει τον εισαγγελέα, να μιλάνε με τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας να λέει θα περιμένετε αν καταπέσει. Αν μιλάει και το αρνείται δεν μπορείτε. Η νομοθεσία δεν είναι σαφής. Τελικά, να διασωληνώνεται μετά από μια εβδομάδα. Ουσιαστικά, 3 εβδομάδες από τότε που νόσησε. Όταν ήρθε στη μονάδα ήταν σχεδόν σε προθανάτια κατάσταση”.

Η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ περιγράφει μια κατάσταση που εξουθενώνει τους γιατρούς των κλινικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να αφήσουν το κλινικό τους έργο και να ασχολούνται ώρες για να λύσουν θέματα αυτού του είδους, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να στερούνται της προσοχής τους άλλοι ασθενείς που είναι συνεργάσιμοι.

Και όλα αυτά, ενώ η απειλή των μηνύσεων και των αγωγών επικρέμεται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια των θεραπόντων. “Έχουν ένα χαρτί, που προφανώς τους το έχει συντάξει δικηγόρος, που λέει αρνούμαι τη διασωλήνωση. Αυτό όμως εμάς δεν μας προστατεύει γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία που να σε καλύπτει αν δεν διασωληνώσεις αυτόν τον άρρωστο και πεθάνει. Αρα, από τη μια αν τον διασωληνώσεις θα σου κάνουν αυτοί μήνυση, από την άλλη αν δεν τον διασωληνώσεις, θα σου ζητήσουν ευθύνες που δεν τον έσωσες χωρίς να τον διασωληνώσεις και πέθανε”, σημειώνει και προσθέτει: “Μάς έχει τύχει να έρθει ένας ασθενής στη ΜΕΘ που αρνιόταν να διασωληνωθεί και κυρίως αρνούνταν οι συγγενείς του, και αφού τελικά μάλωσε η γιατρός και πείστηκε και μπήκε στην εντατική, ήρθαν οι συγγενείς και χτυπάγανε την πόρτα της Μονάδας και ζητούσαν το λόγο γιατί άργησε να διασωληνωθεί”.

Είναι θύματα, χρειάζεται άλλη προσέγγιση

Η κ. Μπιτζάνη επισημαίνει πως οι αρνητές του εμβολίου και της διασωλήνωσης είναι θύματα παραπληροφόρησης και κάποιοι εξ αυτών θύματα εκμετάλλευσης από ανθρώπους που τους χειραγωγούν. “Όλα τα άλλα τελικά δεν έχουν σημασία, όσο το γεγονός ότι κάθε μέρα χάνονται κατά μέσο όρο 40 άνθρωποι που δεν όφειλαν να πεθάνουν”, τονίζει και υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος προσέγγισής τους, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν.

“Υπάρχει μια οργή από ένα μέρος της κοινωνίας έναντι των ανεμβολίαστων. Τους θεωρούμε λίγο ως αποδιοπομπαίους τράγους. Σε αυτό βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι τους χειραγωγούν και τους ενισχύουν και δημιουργείται η αντιπαλότητα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν. Αφήνουν ορφανά παιδιά, αφήνουν τους συντρόφους τους μόνους”, υπογραμμίζει και προτείνει να βγουν μπροστά φωτισμένοι άνθρωποι από τα ίδια τα κέντρα από όπου προέρχονται όσοι τους καθοδηγούν: από την Εκκλησία, από τα κόμματα, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ακόμα και από τις διοικήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων.

Σε ασφυξία οι ΜΕΘ – Όχι σε νέα μέτρα

Στο “Γ. Παπανικολάου”, είναι εδώ και καιρό πλήρεις οι 30 κλίνες ΜΕΘ. Κάθε μέρα διασωληνώνονται 1 – 2 ασθενείς και παραμένουν σε χώρους χειρουργείων, ενώ πριν ακόμη αδειάζει μια κλίνη οι γιατροί γνωρίζουν ποιον θα μεταφέρουν σε αυτή. Οι εισαγωγές αυξάνονται προοδευτικά, με την προχθεσινή εφημερία να κλείνει με ρεκόρ 45 εισαγωγών COVID και τους γιατρούς να γνωρίζουν πως το 10% εξ αυτών θα χρειαστούν εντατική τις επόμενες μέρες.

Παρά την επιδημική έξαρση, που ειδικά στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει μνήμες του περσινού “μαύρου Νοέμβρη”, η εντατικολόγος τάσσεται κατά της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων. “Γιατί δημιουργείται αυτή η αντιπαράθεση των εμβολιασμένων με τους ανεμβολίαστους; Επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να μένει κλεισμένος μέσα και να στερείται. Πόσο καιρό θα ζήσουμε μέσα; Ένα χρόνο έμειναν τα παιδιά στο σπίτι και είδαμε τι έκρηξη βίας υπάρχει σε σχολεία, με μαθητές να μαχαιρώνονται και να χτυπιούνται με σιδερογροθιές. Δεν μπορεί ο κόσμος να μένει έτσι. Η λύση είναι ο εμβολιασμός”, τόνισε.

Πηγή: iatronet

Τα πιο σημαντικά