Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες

23 Νοεμβρίου, 20223:26 ΠΜ

Τι συνέβη τελικά στο κοπάδι προβάτων;

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει viral το βίντεο που έδειχνε μια ομάδα από πρόβατα σε φάρμα στην Κίνα να κάνει κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες.

Ήταν όντως μία αλλόκοτη και ανεξήγητη συμπεριφορά καθώς όπως φαινόταν και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική κρατική εφημερίδα People’s Daily εκατοντάδες πρόβατα κινούνταν σε έναν άρτιο κύκλο συνεχόμενα για 12 μέρες  και κανείς δεν γνώριζε το λόγο για αυτή τους τη συμπεριφορά.

Το κοπάδι φαινόταν να κινείται δεξιόστροφα μέρα και νύχτα έξω από τη στάνη του. Ορισμένα στέκονταν έξω από τον κύκλο και παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του κύριου όγκου του κοπαδιού, ενώ μερικά στέκονταν ακίνητα στο κέντρο ανά διαστήματα.

Δεν άργησαν  να αναπτυχθούν και θεωρίες συνωμοσίας που έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για σημάδι που δείχνει το… τέλος του κόσμου.

Σύμφωνα με επιστήμονες, όμως, η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News