Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαLockdown μέχρι τα Χριστούγεννα αν χαθεί κι άλλος χρόνος

Lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα αν χαθεί κι άλλος χρόνος

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς και την κυβέρνηση μετά από τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων στα 5.449, η οποία φέρνει νέα μέτρα για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον, με το lockdown να είναι στο τραπέζι.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα, στο Twitter, ο οποίος εκτίμησε πως αν χαθεί κι άλλος χρόνος, μέχρι τα Χριστούγεννα θα επιβληθεί νέο οριζόντιο lockdown στην Ελλάδα.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε.

Σήμερα μάλιστα, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ήταν ότι δεν επιταχύνθηκε ο εμβολιασμός.

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημοσίους υπαλλήλους και τους παράνομους μετανάστες.

Ο κ. Γεροτζιάφας αναφερόμενος στους αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σημείωσε πως υποκινούνται από σκοτεινά κέντρα.

«Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα. Δε θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός, τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες».

Θωμαΐδης: «10.000 κρούσματα έως τις 15 Νοεμβρίου»

Μια ζοφερή εικόνα για το άμεσο μέλλον περιέγραψε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 10.000 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αν δε ληφθούν μέτρα.

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Χτες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» προειδοποίησε.

Συμφώνησε κι εκείνος πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι η επιμονή στον εμβολιασμό και η υποχρεωτικότητα.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Τόνισε πως στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 15% και τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα αύξηση της τάξης του 15- 20%.

«Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», κατέληξε.

Πηγή: star.gr

Τα πιο σημαντικά