Αρκετές δεκάδες Λιβανέζοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε τράπεζες σε μια γειτονιά της Βηρυτού την Πέμπτη, ενώ απέκλεισαν δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους άτυπους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών που ισχύουν εδώ και χρόνια και για την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Lebanese protesters, furious at not having access to their own savings, set fire to banks in Beirut. The country's financial crisis has slashed the value of the Lebanese pound by more than 98% since 2019 https://t.co/KFjiTHcXDD pic.twitter.com/sFvtu9gUJR
— Reuters (@Reuters) February 16, 2023
Τουλάχιστον έξι τράπεζες τέθηκαν στο στόχαστρο καθώς η λίρα του Λιβάνου έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Depositors Outcry, ενός λόμπι που εκπροσωπεί καταθέτες με χρήματα εγκλωβισμένα στον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Μια τράπεζα στη γειτονιά Μπαντάρο τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς οι πυροσβέστες έριχναν νερό και οι αστυνομικοί των αντίστοιχων ΜΑΤ στέκονταν κοντά με ασπίδες.
Protesters in Beirut, Lebanon, began setting fire to multiple banks on Feb 16 after a new exchange rate was established, devaluing the country’s currency by 90% and restricting people's access to their accounts pic.twitter.com/DEHrBemUSx
— NowThis (@nowthisnews) February 17, 2023
Από το 2019, οι λιβανικές τράπεζες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις σε δολάρια ΗΠΑ και λιβανέζικες λίρες που δεν επισημοποιήθηκαν ποτέ με νόμο, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να αναζητούν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους μέσω αγωγών και συχνά με τη βία.
‘The banks stole everything and are benefiting from the corrupt state system’ — Protesters are setting fire to banks in Beirut in the midst of Lebanon’s financial crisis pic.twitter.com/0xGe5bCxJS
— NowThis (@nowthisnews) February 17, 2023
Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της από τότε που ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας κατέρρευσε το 2019.
Η ισοτιμία έφτασε το αστρονομικό 80.000 λίρες ανά δολάριο την Πέμπτη, πέφτοντας από 70.000 λίρες ανά δολάριο μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία αγωνίστηκε να διαχειριστεί την κρίση, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το γιατί η λίρα κατέρρευσε και τι έκανε για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
"They must give us back the money we've deposited!" In Beirut, people are attacking banks and demanding access to their savings. pic.twitter.com/4knyp8F7Jp
— DW News (@dwnews) February 16, 2023
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Λιβάνου ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τη διόρθωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.
Ο Λίβανος έκανε ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο του 2022, αλλά, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οριστικοποίησή του.