Λιώνει άδεια κουτιά αλουμινίου και φτιάχνει μοναδικά αντικείμενα!

10 Ιουλίου, 2015 3:55 ΜΜ
More videos

Χρησιμοποιώντας ένα μίνι χυτήριο και μερικά κάρβουνα μπορείτε να μετατρέψετε τα άδεια κουτιά αλουμινίου από τα αναψυκτικά σας σε μικρά μεταλλικά muffins. Πως θα το κάνετε αυτό;

Τοποθετήστε ένα χωνευτήρι πάνω σε πέντε μπριγκέτες κάρβουνου, μέσα στο χυτήριο.  Αυτό θα σιγουρέψει πως τα κουτιά θα λιώσουν γρήγορα. Έπειτα τοποθετήστε ένα σωλήνα χάλυβα 2.5 εκατοστών μέσα στην τρύπα παροχής αέρα που υπάρχει στο χυτήριο. Για να δυναμώσετε τη φωτιά και να λιώσετε τα κουτιά, επισυνάψτε ένα πιστολάκι μαλλιών με συνδέσμους σε έναν σωλήνα από PVC και στο σωλήνα χάλυβα. Στηρίξτε το πιστολάκι ώστε να βρίσκεται σε σωστή γωνία με το χυτήριο. Αυτό θα αποτρέψει το ράγισμα των τοιχωμάτων και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μονάδας.

Γεμίστε το χυτήριο με κάρβουνα γύρω από το χωνευτήρι και ανάψτε τα κάρβουνα με ένα φλόγιστρο προπανίου, για καλύτερο αποτέλεσμα. Μόλις τα κάρβουνα είναι έτοιμα, βάλτε το πιστολάκια στη χαμηλότερη ρύθμιση και σκεπάστε το χυτήριο με ένα κάλυμμα το οποίο να έχει μια τρύπα στη μέση όση η διάμετρος του δοχείου. Μετά από 10 λεπτά, η φωτιά θα πρέπει να είναι αρκετά δυνατή. Το χωνευτήρι θα έχει γίνει πορτοκαλί και η θερμοκρασία του θα είναι πάνω από 540⁰C. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα από χάλυβα για να αφαιρέσετε το κάλυμμα και για να τοποθετήσετε τα κουτιά μέσα στο χωνευτήρι. Αν πιέσετε τα δοχεία πριν τα ρίξετε μέσα, λιγότερο μέταλλο θα οξειδωθεί. Θα χρειαστούν 38-45 κουτιά για να φτιάξετε 0.5 κιλό λιωμένο αλουμίνιο.

Μόλις το δοχείο γεμίσει, προσεκτικά αφαιρέστε το με τη λαβίδα. Σιγά-σιγά ρίξτε το υγρό σε ένα καλούπι από χάλυβα. Μια παχιά κολλώδης ουσία θα παραμείνει μέσα στο δοχείο και θα δράσει σαν σουρωτήρι αφήνοντας μόνο το υγρό να περάσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό σκεύος και να φτιάξετε μικρές μεταλλικές ράβδους, όμως πρέπει να γνωρίζετε πως το αντικολλητικό θα πάρει φωτιά την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε. Μόλις ρίξετε όλο το υγρό, αναποδογυρίστε το δοχείο και χτυπήστε το στο τσιμέντο για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα. Μόλις το χωνευτήρι καθαρίσει εντελώς, είναι έτοιμο για χρήση.

Το αλουμίνιο θα γίνει σκληρό μετά από ένα ή δυο λεπτά, όμως θα είναι ακόμη τόσο ζεστό που μπορεί να κάψει ένα κομμάτι χαρτί αν έρθουν σε επαφή. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βγάλετε το αλουμίνιο με τη λαβίδα και να το κρυώσετε σε έναν κουβά με νερό. Το νερό θα βράσει στιγμιαία, όμως μετά από δέκα δευτερόλεπτα, θα μπορείτε να πιάσετε με ασφάλεια το αλουμίνιο.

Όταν θελήσετε να φτιάξετε κάτι, λιώστε μερικές από τις ράβδους για 5-10 λεπτά σε ένα ζεστό και καθαρό χωνευτήρι. Θάψτε το καλούπι της επιλογής σας κάτω από άμμο με το άνοιγμα του καλουπιού ακάλυπτο. Ρίξτε το λιωμένο αλουμίνιο μέσα στο καλούπι, το οποίο πιθανότατα να τυλιχτεί στις φλόγες, ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένο. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και αφαιρέστε το με μια λαβίδα ή ένα κάβουρα για να δείτε τι έχετε φτιάξει.
Μην δοκιμάσετε κάτι τέτοιο αν είσαστε ανήλικος και φυσικά θέλει πολύ προσοχή ακόμη κι αν είσαστε ενήλικoς. Παρακαλούμε κοινοποιήστε το αν σας άρεσε!