Λινού: «Πιθανές οι νέες μεταλλάξεις γιατί μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο»

11 Ιανουαρίου, 2022 5:55 ΜΜ
More videos

Ανήσυχη η Αθηνά Λινού για την πίεση στο Σύστημα Υγείας

Την ανησυχία της σχετικά με το αν θα αντέξει την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξέφρασε η Αθηνά Λινού μιλώντας στον Real Fm 97,8.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis ανέφερε πως είναι πιθανές οι νέες μεταλλάξεις λόγω του ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Αρχικά δήλωσε:

«Οι νέες μεταλλάξεις είναι πιθανές γιατί υπάρχει μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Και σε μερικές χώρες είναι η συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστη, επομένως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός» ανέφερε αρχικά.

Σχετικά με την πίεση που θα δεχτεί το ΕΣΥ είπε πως «ανησυχώ με βάση τα δεδομένα των άλλων χωρών, στις οποίες εξελίχθηκε η Όμικρον πριν από εμάς. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σε αυτές τις χώρες και το peak των αναγκών στα νοσοκομεία θα είναι 3 εβδομάδες μετά το peak των περιστατικών, των κρουσμάτων. Αυτό ακόμα δεν το έχουμε φτάσει, δεν ξέρουμε πότε θα είναι. Είναι αφελές να πιστέψουμε ότι σε 2 εβδομάδες θα ξεπεράσουμε την κορύφωση των αναγκών στο ΕΣΥ και δυστυχώς εκτός από την αύξηση των περιστατικών θα έχουμε ταυτόχρονα και μείωση και του προσωπικού γιατί είναι λογικά να νοσούν και λειτουργοί υγείας».

«Θα περάσουμε ένα τσουνάμι, τώρα το πόσο γρήγορα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι ζητούμενο. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε» τόνισε η κ. Λινού.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη ελάχιστης χρήσης εσωτερικών χώρων και μέγιστη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, αποστάσεων και αερισμού των χώρων» είπε χαρακτηριστικά.

«Η τηλεργασία, όπου είναι εφικτή, πρέπει να φτάσει και στο 90%» κατέληξε.