Λινού: «Nα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πρωί – απόγευμα, όχι μέρα παρά μέρα»

17 Αυγούστου, 2020 1:22 ΜΜ
More videos

Το άνοιγμα των σχολείων, έπειτα από την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεών μας και όχι άδικα…

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει πως οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, με τα κρούσματα να μην πέφτουν κάτω από τα 200 ανά 24ωρο τις τελευταίες μέρες, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και συζητούν διάφορες εναλλακτικές για την ασφάλειά των παιδιών μας.

Έπειτα από ομάδα λοιμοξιολόγων που σύστησαν να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποιεί ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της.

Tα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν

Μιλώντας στον Alpha, η κυρία Λινού ήταν σαφής όσον αφορά στην κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε. «Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή.

Tα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους».

Χρήση μάσκας στους εργαζομένους

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας έδωσε έμφαση στη γενικευμένη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους χώρους εργασίας, που όπως είπε είναι «χώροι συνωστισμού».

«Σε καμιά κοινωνία τα μέτρα δεν εφαρμόζονται 100%. Εκείνο που θα ήθελα να δω άμεσα είναι καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικά στους χώρους εργασίας. Δεν είναι γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού. Κανείς δεν είναι ασφαλής, ότι δεν έχει τον ιό και δεν τον μεταφέρει. Θα ήθελαν να δω υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εργαζόμενους.»

Πάρτι και συγχρωτισμοί

«Τι σημασία έχει αν το πάρτι είναι πριν ή μετά τις 12. Το θέμα για πόσο χρόνο και με πόσους ανθρώπους ερχόμαστε σε επαφή. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή χωρίς μέτρα και με πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχει σημασία η ώρα. Όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Χρειάζεται δραματικός άμεσος περιορισμός των ατόμων που μπορεί να είναι μαζί.»

Σχολεία

Για τα σχολεία, ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια: «Το μέρα παρά μέρα δίνει στα παιδιά τον κίνδυνο να εκτεθούν σε περισσότερους ανθρώπους. Η πρότασή μου είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί απόγευμα. Να βρεθούν αίθουσες ή χώροι που δεν χρησιμοποιούνται ώστε και σε κάθε τάξη να είναι λιγότερα παιδιά.»