Λίμνη Κουρνά: Η φυσική λίμνη γλυκού των θρύλων!

11 Μαΐου, 20161:10 ΠΜ
More videos

Σε ένα όμορφο και γραφικό τοπίο στο νομό Χανίων βρίσκεται η λίμνη Κουρνά, η μοναδική πλέον φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου και έχει απόσταση από τη θάλασσα περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

page_43

Σε αυτό το όμορφο σκηνικό απολαμβάνουν το μπάνιο τους όποιοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι εναλλακτικό από τη θάλασσα στο νησί και είναι σίγουρα ένα διαφορετικό πρόσωπο της Κρήτης. Με περίμετρο περίπου 3,5 χιλιόμετρα περιβάλλεται από ψηλούς λόφους που δημιουργούν το γραφικό σκηνικό.

image21

Από τους λόφους που την περιβάλλουν έρχονται και τα νερά που καταλήγουν σε αυτή. Έχοντας το σχήμα περίπου ενός αχλαδιού είναι γενικά μια ρηχή λίμνη με 22,5 μέτρα μέγιστο βάθος ενώ βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα.

page_43

Για τη λίμνη Κουρνά επικρατούσαν δύο θρύλοι με τον έναν να λέει ότι μια κοπέλα η οποία πριν πολλά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές επιθυμίες του πατέρα της ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη λέγοντας τα εξής λόγια: «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα.»

limi

Έτσι, σύμφωνα με τον θρύλο, πραγματοποιήθηκε η ευχή της, σείστηκε όλο το έδαφος και βούλιαξε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λίμνη.

kourna-02

Σύμφωνα με το δεύτερο θρύλο, η λίμνη δημιουργήθηκε όταν οι κάτοικοι, παλιά, είχαν φύγει από το δρόμο του Θεού και εκείνος έριξε για πολλές μέρες βροχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή και να δημιουργηθεί η λίμνη. Τα παλιότερα χρόνια έλεγαν μάλιστα ότι η λίμνη είναι άπατη κάτι, φυσικά, που διαψεύστηκε αργότερα όταν μετρήθηκε το βάθος της.

limni-kournas

Η περιοχή αποτελεί δημοφιλή προορισμό και μια εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες του νησιού που τους αφήνει με μια πρωτόγνωρη εμπειρία από την Κρήτη. Όποιος βρεθεί στη λίμνη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορεί να την γνωρίσει κάνοντας βόλτα στο μονοπάτι γύρω από αυτήν ή με ένα θαλάσσιο ποδήλατο.

27886750

Αξίζει βέβαια να επισκεφθείτε και το ομώνυμο χωριό, όπου θα δοκιμάσετε κρητικά παραδοσιακά πιάτα και θα δεχτείτε τη φιλοξενία των κατοίκων. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων και διατηρεί το δικό του παραδοσιακό χαρακτήρα.

kournas-slider

limnh3limnh2limnh4limnh5limnh6

image21 Kourna-Limni 58001 kournas-slider

41122835

Δείτε το βίντεο

κείμενο: newsbeast, βίντεο λήψη: Giannhs Daskalakhs

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News