Λευτέρης Λαζάρου: «Τον κ. Μητσοτάκη τον ταΐζω πολλά χρόνια» – Τι του είπαν Κάρολος και Καμίλα

3 Απριλίου, 2021 6:57 ΜΜ
More videos

Ο Λευτέρης Λαζάρου, βραβευμένος σεφ με αστέρι Michelin σε συνέντευξη του στο Secret και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη μίλησε για το επίσημο δείπνο των υψηλών προσκεκλημένων που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πώς αισθάνεστε που επέλεξαν εσάς για να επιμεληθείτε το μενού στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821;

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι πήγαν όλα περίφημα. Υπήρξε μια περίφημη συνεργασία με τους ανθρώπους της Προεδρίας. Με στήριξαν για να μπορέσω να φέρω σε πέρας αυτό το σημαντικό δείπνο, το επετειακό, που ήταν κάτι μοναδικό για τα 200 χρόνια. Οπως καταλαβαίνετε, είμαι περήφανος και γοητευμένος, γιατί μου ανατέθηκε ένα τέτοιο δείπνο, το τελειώσαμε, πήγε μια χαρά και οι καλεσμένοι της κυρίας Προέδρου έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Το χειροκρότημα για τον μάγειρα είναι η τροφή του.

Ποιος σας πρότεινε να το κάνετε;

Η ίδια η Πρόεδρος με κάλεσε να μιλήσουμε μαζί για κάτι που ήθελε να μου ζητήσει. Προφανώς, ήταν δική της η πρωτοβουλία και ίσως κάποιων ανθρώπων που είναι συνεργάτες της.

Σας ζήτησε κάτι συγκεκριμένο ή ήθελε τη γνώμη σας;

Με την κ. Σακελλαροπούλου μιλήσαμε για πολλά από την πρώτη μας επαφή. Αυτό που έζησα για πρώτη φορά επισκεπτόμενος το Προεδρικό Μέγαρο ήταν ότι αισθάνθηκα σαν να ήμουν σπίτι μου, γιατί υπήρχε πάρα πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και γλυκιά φιλοξενία. Οπότε ένιωσα πάρα πολύ άνετα συζητώντας με την Πρόεδρο. Μιλήσαμε για την πανδημία, την εστίαση, που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, και κάποια στιγμή αρχίσαμε να μιλάμε για την Ελλάδα, τα προϊόντα της, τα οποία είναι τιμή μας που εμείς, οι μάγειροι, υποστηρίζουμε. Κάποια στιγμή, όπως μιλούσαμε, μου είπε: «Θέλω για τη μεγάλη γιορτή που ετοιμάζουμε όλοι για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας να κάνουμε ένα μενού στηριζόμενοι στα ελληνικά προϊόντα». Από εκεί ξεκίνησε ένα μικρό κουβάρι: ανταλλάξαμε πάρα πολλές φορές e-mails, γιατί οι καλεσμένοι έχουν διατροφικές συνήθειες, αλλεργίες, υπάρχει και ο COVID, που μας περιόριζε πολλές φορές, ενώ είχαμε να δούμε και ποιοι θα έρθουν, ποιοι δεν θα έρθουν… Ηταν μια «τρίλιζα» αυτή η προετοιμασία.

Οταν σας το ανακοίνωσε, το περιμένατε;

Οχι, δεν το περίμενα. Οταν μου το είπε, ένιωσα εθνικά περήφανος. Από την ημέρα που η κ. Σακελλαροπούλου έχει αναλάβει τα καθήκοντα της Προεδρίας, πνέει διαφορετικός αέρας. Αισθάνεσαι ότι είναι άνθρωπος που θέλει να «ανοίξει» το Προεδρικό Μέγαρο. Θέλει και ο κόσμος να μπορεί να μπει να το δει. Να τους μιλήσει.

Ο Κάρολος και η Καμίλα τι σας είπαν;

Ο Κάρολος είπε ότι του άρεσε πολύ το δείπνο. Ηταν πολύ ευχαριστημένος με το ψάρι. Του άρεσε το χριστόψαρο. Κατάλαβε τι ψάρι είναι, γιατί το γνωρίζουν και στην Αγγλία. Αλλά τα δικά μας ψάρια δεν τα έχει καμία άλλη χώρα. Η Καμίλα, πολύ ευγενική, με χαιρέτησε, ήταν πολύ ζεστή.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του τι σας είπαν για το δείπνο;

Τον κ. Μητσοτάκη τον ταΐζω πολλά χρόνια. Είναι επισκέπτης μου πολλές φορές στο «Βαρούλκο». Οπότε αυτό που μου είπε ήταν: «Ολα ήταν άψογα απόψε». Και πριν γίνει πρωθυπουργός και όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και ως βουλευτής ήταν επισκέπτης του εστιατορίου μου. Οπότε έχω μια σχέση μαζί του πάρα πολύ μεγάλη επί πάρα πολλά χρόνια. Και η πρώτη κυρία ήταν πολύ ευγενική και με ευχαρίστησε. Η πιο μεγάλη τιμή ήταν όταν με φώναξε η Πρόεδρος και με έβγαλε έξω από τη σάλα, την ώρα που θα έφευγαν, για να με ευχαριστήσει, να με συγχαρεί ο κόσμος και να ευχαριστήσω και εγώ τους ανθρώπους που τίμησαν τη χώρα μας. Οπως και τον κύριο Καββάκο, όλους τους πιανίστες και τον Νίκο Αλιάγα.

Θυμάστε κάποιο άλλο μεγάλο δείπνο που έχετε κάνει;

Ο κόσμος δεν θέλω να με θυμάται ως καλό μάγειρα μόνο, αλλά ως καλό άνθρωπο. Θέλω να αφήσω το αποτύπωμά μου. Γι’ αυτό και έχω δουλέψει για κοινωνικές ομάδες, για τη «Σχεδία». Και απλόχερα δίνω αυτό που έχω μέσα μου, γιατί αυτή η χώρα με έχει θρέψει και με θρέφει ακόμα. Χρωστάω σε αυτήν τη χώρα, δεν μου χρωστάει.