Λέκκας: «Βομβαρδισμένο τοπίο η Πεντέλη – Ο καθένας χτίζει όπου θέλει, θέλουμε το δέντρο μέχρι το… σαλόνι μας»

21 Ιουλίου, 2022 3:24 ΜΜ
More videos

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Ευθύμιος Λέκκας πόρων αναφέρθηκε στα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, με αφορμή την τελευταία φωτιά στην Πεντέλη. Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μία παθογένεια που μετράει 70 χρόνια.

Δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία. Όπου θέλει χτίζει ο καθένας και στη συνέχεια έρχεται το κράτος και νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που ως το επί το πλείστον βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές” είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ και συνέχισε:

Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες πριν δοθεί μία περιοχή στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δουν τους κινδύνους και στη συνέχεια υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία που επιβραβεύει όσους αυθαιρετούν. Και στη συνέχεια εκατοντάδες αυθαίρετα στην Αττική δεν μπορούν να κατεδαφιστούν για διάφορους λόγους”.

Ακόμα τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης. “Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας”.

“Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας”.

Ο κ. Λέκκας προτείνει “για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης”.

Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής.

“Χρειάζονται σωστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και ενέργειες πρόληψης”.

“Ολόκληρη πλαγιά της Πεντέλης έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο”

Στη συνέχεια περιέγραψε την πιο τραγική εικόνα που αντίκρισε από την φωτιά στην Πεντέλη: “Η πιο τραγική εικόνα ήταν μία πλαγιά της Πεντέλης που έμοιαζε σαν βομβαρδισμένη με αμέτρητους κρατήρες. Ήταν μια περιοχή που είχαν αναδασώσει οι εθελοντικές οργανώσεις. Είχαν μείνει μόνο οι κρατήρες στη βάση των δέντρων, για να ποτίζονται τα δέντρα. Φοβερή εικόνα. Κατάμαυρη περιοχή”.