Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΈστειλαν δεξαμενόπλοιο με λαθραία καύσιμα για απάντληση στο «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Έστειλαν δεξαμενόπλοιο με λαθραία καύσιμα για απάντληση στο «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός – Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν 100 τόνοι λαθραίου πετρελαίου – Έχει σταματήσει από χθες η διαδικασία απάντλησης του μαζούτ από το «Αγία Ζώνη»

Όχι μόνο δεν είχε πιστοποιητικά, ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», αλλά όπως αποκαλύπτεται, το δεξαμενόπλοιο «Lassea», βρέθηκε να έχει στις δεξαμενές του λαθραία καύσιμα!

Η ποσότητα καυσίμων, που εντοπίστηκε μετά από έλεγχο του λιμενικού και για την οποία δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 100 τόνους πετρελαίου!

Τα καύσιμα βρίσκονταν στα διπύθμενα του πλοίου και αμέσως μόλις έγινε ο έλεγχος χθες Τρίτη, κατασχέθηκαν.

Η ποσότητα των λαθραίων καυσίμων εντοπίστηκε όταν το «Lassea» αποσύρθηκε από τη διαδικασία απάντλησης του μαζούτ από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη» και πήγε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ για να αδειάσει το περιεχόμενό του, αυτό δηλαδή που είχε αντλήσει από τις δεξαμενές του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου.

d60d542c3ce988707c1733dba4e11588 1

Το «Lassea» παραμένει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ χωρίς να έχει αδειάσει το περιεχόμενό του, ενώ -και αυτό είναι το πιο σημαντικό – τη θέση του στη διαδικασία απάντλησης δεν έχει έχει πάρει άλλο αντίστοιχο πλοίο, με αποτέλεσμα το μαζούτ που έχει μείνει στις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη» να κινδυνεύει να διαρρεύσει στη θάλασσα.

Και αυτό διότι όπως τονίζουν ειδικοί, έστω και αν δεχτούμε ότι έχει γίνει η διαδικασία στεγανοποίησης του βυθισμένου πλοίου, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί ένα βυθισμένο πλοίο και αν υπάρχουν κάποια ρήγματα που δεν έχουν εντοπιστεί ή αν αναπτυχθούν άλλα.
Ταυτόχρονα εγείρονται και ερωτηματικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγανότητα του «Lassea».

Αφού βρέθηκαν τα λαθραία καύσιμα, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «Lassea», όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές και πρόκειται να περάσουν αυτόφωρο, ενώ η έρευνα του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη.

598c10a2dae71558439d29de4a7ed9de
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού:

Στη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” Ν.Π. 11860 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ’ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το εν λόγω πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” Ν.Π. 11763.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

[protothema] [kathmineri]

Τα πιο σημαντικά