Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΛαρισαίος ψαροντουφεκάς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με γιγαντιαίο φεγγαρόψαρο

Λαρισαίος ψαροντουφεκάς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με γιγαντιαίο φεγγαρόψαρο

Με ένα από τα πιο ιδιαίτερα ψάρια των θαλασσών ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο ένας ψαροντουφεκάς στην Λάρισα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «tinealarissa», ο άνδρας άρχισε να διακρίνει ένα μεγάλο ψάρι να έρχεται κατά πάνω του στην παραλία Παπακώστα στον Αγιόκαμπο Λάρισας, το οποίο για καλή του τύχη δεν ήταν κάποιο σκυλόψαρο.

Το ψάρι αυτό, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο, ονομάζεται φεγγαρόψαρο και είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα του βυθού, λόγου της αλλόκοτης εμφάνισής του, αλλά και της μυστηριώδους συμπεριφοράς του. Το φεγγαρόψαρο μπορεί να φτάσει ακόμα και 2.500 κιλά σε βάρος και 4 μέτρα σε ύψος, όμως το στρογγυλό του σώμα και τα μεγάλα του μάτια το κάνουν να μοιάζει λιγότερο τρομαχτικό σε σχέση με τα περισσότερα μεγαλόσωμα θαλάσσια πλάσματα.

Δείτε το βίντεο

Πράγματι, είναι ένα άκακο ψάρι που δεν επιτίθεται στον άνθρωπο και συνήθως καταναλώνει μέδουσες, καλαμάρια και αβγά άλλων ψαριών. Η πραγματική του ονομασία είναι Mola Mola, δηλαδή μυλόπετρα, λόγω του σχήματός του, όμως στις περισσότερες γλώσσες αποκαλείται το ψάρι της σελήνης (π.χ. φεγγαρόψαρο στα ελληνικά, poisson lune στα γαλλικά, pez luna στα ισπανικά).

Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που το αποκαλούν κατά αυτό τον τρόπο, όμως υποθέτουμε πως το σχήμα και το λευκό-γκρίζο χρώμα του ενέπνευσαν τους λαούς να το ονομάσουν μετά τον δορυφόρο του πλανήτη μας.

Στην πραγματικότητα, το ψάρι νιώθει μεγαλύτερη έλξη για το φως, καθώς φαίνεται στο να αρέσκεται στο να κάνει «ηλιοθεραπεία», ξαπλώνοντας στην επιφάνεια της θάλασσας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Βέβαια, επιστήμονες εξηγούν ότι το ψάρι πιθανότατα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να ξεφορτωθεί τα παράσιτα που συχνά καταλαμβάνουν το σώμα του, παρόλα αυτά, οι Βρετανοί είναι πεπεισμένοι ότι το Mola Mola αγαπά το φως του ήλιου. Γι’ αυτό τον λόγο, σε αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, το ονόμασαν «sunfish» (ηλιόψαρο).

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το ψάρι λειτουργεί πράγματι με βάση τις κινήσεις της σελήνης και του ήλιου -αν και έχει αποδειχτεί πως όλα τα ψάρια δέχονται επιρροές- όμως αυτό είναι που το κάνει να μοιάζει τόσο απόκοσμο και μυστηριώδες (σχεδόν εξωγήινο!)

[tinealarissa]

Τα πιο σημαντικά