Λαϊκός ήρωας είναι σήμερα ο αρχιεκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία

26 Απριλίου, 2017 6:18 ΠΜ
More videos

Έχει αφαιρέσει περισσότερες από 250 ζωές με τα ίδια του τα χέρια και έχει συμμετάσχει στους βασανισμούς και τις δολοφονίες χιλιάδων ακόμη. Και όμως ο John Jairo Velásquez Vásquez, ή αλλιώς Ποπάι, αντιμετωπίζεται σήμερα σαν λαϊκός ήρωας.

Πρόκειται για τον έμπιστο εκτελεστή του Πάμπλο Εσκομπάρ, το πρωτοπαλίκαρο του διαβόητου κροίσου βαρόνου της κοκαΐνης, με το στοιχειωμένο παρελθόν γεμάτο δολοφονίες, ναρκωτικά, ματωμένους πακτωλούς χρημάτων, βασανισμούς.

Ο 55χρονος γοητευτικός γκριζομάλλης μιλά στο Russia Today, το οποίο δημιούργησε ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ. Ορμητήριό του είναι η Μεδεγίν της Κολομβίας η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που μπήκε στο χάρτη του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας του ονόματος που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, εκείνο του Πάμπλο Εσκομπάρ.

v1

Όπως δηλώνει ο Vásquez στο RT, «η οργάνωσή μας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους». Ο Ποπάι, μόλις αποφυλακίστηκε έπειτα από 23 χρόνια στη φυλακή και σήμερα έχει γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας για την πόλη, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας αδίστακτος δολοφόνος. Ο ίδιος βγαίνει selfies με ντόπιους και τουρίστες, συζητά μαζί τους…

«Είμαι επαγγελματίας δολοφόνος, σκοτώνω για τα λεφτά. Έχω σκοτώσει από αγάπη και σεβασμό για τον Εσκομπάρ… Σκοτώναμε 5-6 ακόμα και 12 άτομα τη μέρα». Δηλώνει πως είχε τυφλή υποταγή στον άνθρωπο που είχε για τουλάχιστον δυο δεκαετίες τα ινία του καρτέλ του Μεδεγίν. «Όταν γνώρισα τον Εσκομπάρ, και τον κοίταξα στα μάτια, είδα αγάπη, ήξερα ότι ήθελα να είμαι μαζί του και ποτέ δεν τον εγκατέλειψα. Δεν είχα φιλενάδα, δεν έπινα αλκοόλ ήθελα μόνο να σκοτώνω για λογαριασμό του Πάμπλο…».

v2

«Δε φοβάσαι που κυκλοφορείς μόνος; Δεν έχεις προσωπική φρουρά;», τον ρωτά η δημοσιογράφος. «Δεν το επιτρέπει η αστυνομία», απαντά γελώντας κυκλοφορώντας έτσι ανοιχτά στην τοπική κοινωνία, ατρόμητα μη φοβούμενος αν κάποιος από τους δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εχθρούς του- αν έχεις σκοτώσει 50.000 ψυχές, πολλοί έχουν λόγω να σε θέλουν νεκρό.

Νέος, κατετάγη στο ναυτικό, είχε μεγάλο σαγόνι και δυνατά μπράτσα. Έτσι απέκτησε και το παρατσούκλι «Ποπάι». Η κάμερα τον ακολουθεί σε ένα στούντιο τατουάζ. «Χτυπά» μια ακόμα νεκροκεφαλή στο δεξί του χέρι, σε αυτό που έχει ακόμα τα σημάδια από ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία. Σημάδευαν πάντα αυτό το χέρι, το χέρι που σκότωνε. Το δεξί χέρι είναι γεμάτο νεκροκεφαλές, το αριστερό με θρησκευτικά σύμβολα: «Το χέρι με τις νεκροκεφαλές συμβολίζει το θάνατο, το άλλο με τον Ιησού, τη ζωή. Το ένα χέρι ανήκει στον διάβολο, το άλλο στον Θεό», σημειώνει.

v3

Έχει γράψει δυο βιβλία, ένα για τη ζωή του δίπλα στον Εσκομπάρ και ένα για τη ζωή του στη φυλακή. «Όταν είσαι δολοφόνος, η ψυχή σου πεθαίνει. Είμαι πνευματικός άνθρωπος, αλλά η ψυχή μου είναι νεκρή. Είμαι στα χέρια του Θεού τώρα, μου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία», έτσι πιστεύει ότι έχει πληρώσει για όσα έκανε.

Γιος αγρότη, ο Πάμπλο Εσκομπάρ γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας Κολομβίας. Στο απόγειο της «καριέρας» του ως μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών εξασφλάλιζε έσοδα της τάξης των 420 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα. Το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων.

v4

Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, μια ημέρα μετά τα 44 του γενέθλια. Το λάθος του ήταν όταν τηλεφώνησε στον γιο του, οπότε η ειδική ομάδα αστυνομικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεσή του τον εντόπισε από τον τηλεφωνικό αριθμό και κατευθύνθηκε προς τα εκεί. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, προσπαθώντας να διαφύγει.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε αυτόν:

[rt] [nsbst]