Η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

31 Δεκεμβρίου, 2017 8:21 ΠΜ
More videos

Από το γραφείο του κ.Τσίπρα αναφέρεται ότι η προσφυγή κατά της παροχής πολιτικού ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου είναι η «πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς»

Αίτηση με σκοπό να επιτύχει την ακύρωση της απόφασης που έλαβε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που θεωρούνται πραξικοπηματίες από την Άγκυρα υπέβαλε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Για να μην θεωρηθεί ότι η αίτηση ακύρωσης συνιστά προσπάθεια εξευμενισμού της τουρκικής κυβέρνησης, από το γραφείο του κ.Τσίπρα αναφέρεται ότι η προσφυγή κατά της παροχής πολιτικού ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου είναι η «πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς».

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί οργισμένη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα χαρακτήριζε πολιτική την απόφαση για παροχή πολιτικού ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες.

Η απειλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παρέχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση της Άγκυρας, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

[thema] [ief] [cnn]

Ακολουθήστε μας στο facebook: