Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΚυβέρνηση για μεγάλες μάσκες: «Δεν ήταν σαφείς οι διαστάσεις στην παραγγελία»

Κυβέρνηση για μεγάλες μάσκες: «Δεν ήταν σαφείς οι διαστάσεις στην παραγγελία»

Εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση των τεράστιων μασκών που διανεμήθηκαν σε χιλιάδες παιδιά στα σχολεία επιχειρεί να δώσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές» αλλά «αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών». Συνεχίζει λέγοντας ότι διάκριση «η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.» σε μια υπόθεση που εξελίσσεται σε φιάσκο για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, το διαδίκτυο κατακλύζεται με αναρτήσεις γονιών που ανεβάζουν τις τεράστιες μάσκες που παραδόθηκαν στα παιδιά τους. Μάλιστα, πολλές από αυτές δεν φαίνεται να είναι κατάλληλες ούτε για ενήλικες.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο φιάσκο, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αφού επισημαίνει ότι οι κατάλληλες διαστάσεις τέθηκαν από τις επιστημονικές Επιτροπές, συνεχίζει λέγοντας ότι έγινε «λάθος» στη διάκριση μεταξύ των διαστάσεων πριν και μετά τη συρραφή.

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.»

Συνεχίζοντας, η γ.γ. Δημόσιας Υγείας δηλώνει ότι «επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Νωρίτερα πάντως, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, βιάστηκε να πανηγυρίσει για την αποτελεσματική ανταπόκριση στο αίτημα για μάσκες στα σχολεία.

119445876 10220077378019501 4436251082188328926 n

 

Τα πιο σημαντικά