Κρητικός γάμος στο Σικάγο με ρακή και μαντινάδες κράτησε τρεις μέρες

30 Ιανουαρίου, 2018 10:25 ΠΜ
More videos

Με μαντινάδες, ήχους λύρας, ρακί και γαμοπίλαφο γέμισε το Σικάγο το τριήμερο που μας πέρασε, για τη χαρά της Πατρίτσιας Ιωάννας και του Μάκη, που ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Τι κι αν βρίσκονται μίλια μακριά από το όμορφο νησί τους. Εκείνοι αποφάσισαν να τηρήσουν κάθε έθιμο της Κρήτης στον γάμο τους, με ένα τρικούβερτο γλέντι που κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες!

Η νύφη κατάγεται από την Κρήτη και είναι άξιο τέκνο του νησιού, παιδί τρίτης γενιάς στην Αμερική, ενώ ο γαμπρός κατάγεται από την Κεφαλονιά αλλά ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής της συζύγου του.

Τρεις ολόκληρες μέρες κράτησε το γλέντι και το ξεφάντωμα! Σπουδαία μαζωξη φίλων και δικών από τα πέρατα της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου για να τιμήσουν το σόγια των Μανουκαρακηδων και των Λιμπερατων, και να συνεορτάσουν το εκλεκτό γάμο των παιδιών τους Πατρισιας και Γεράσιμου.

Πρόγαμοι, τραπέζια, επίσημα δείπνα και αυθόρμητες παρέες, γλέντια, μαντινάδες και καντάδες έφεραν φίλους και δικούς κοντά για να συμφαγουν και συνεορτασουν το μεγάλο γεγονός!

Άφθονα κρητικά εδέσματα, μαγειρεμένα από συγγενή Ρεθεμιωτη μάγειρα! Αυθεντικά γαμοπίλαφα και Ανωγιανες μακαρονάδες με μπόλικο ανθότυρο! Βραστή κατσίκα και ψητά αρνιά, κρητικές γλύκες λιχουδιές και άφθονη ρακη από το κτήμα Παυλάκη από το Ρεθεμνος! Και τα Παντερμακια με τα λυρομπαντουρα τους, ξεσήκωναν τους καλεσμένους με την έντονη μουσική τους και έβραζε το γλέντι από το τραγούδι και τον χορό!

Το δε μυστήριο, τελέστηκε στον εντυπωσιακό, νεοκλασικό ναό του Αγίου Ανδρέα του Σικάγου, που ήταν κατάμεστος από φίλους και δικούς για να δουν την νύφη και το γαμπρό, ντυμένοι στα καλά τους για την μεγάλη μέρα της ζωής τους, που επισφράγισε με την παρουσία του και την ευλογία του ο φίλος Επίσκοπος Σεβαστιανός και πολλοί άλλοι ιερείς!

Και σαν τελείωσε η στεφάνωση, και ανταλλάχτηκαν οι ευχές στο νιόπαντρο ζευγάρι, έστησαν το χορό στο προαύλιο της εκκλησίας για να χορέψουν οι νιόπαντροι, κουμπάροι και δικοί, τον χορό της νύφης, συνοδευόμενοι από τις παραδοσιακές μπαλοθιές, για να επισφραγίσουν την αυθεντικότητα της εκδήλωσης, που παρά το τρομερό ψύχος της νύχτας, το γλέντι εσυνέχιζετο, αφού χορευτές και θεατές κατέβαζαν μπόλικη ρακη για να ζεσταθούν, πριν αναχωρήσουν για το επίσημο δείπνο του γάμου.

Θερμα συγχαρητήρια στο νιόπαντρο ζευγάρι και ευχές για ένα βίο ανθόσπαρτο και με πολλούς απογόνους! Στους δε γονείς, στους φίλους Γιάννη και Έλενα Μάνος, να σας ζήσουν και να σας διαιωνίσουν! Σας ευχαριστουμε που μας δώσατε την ευκαιρία να συνεορτάζουμε την χαρά σας.”

[cretalive]

Ακολουθήστε μας στο facebook: