‘Είμαι πεπεισμένος ότι ο βελονισμός πρόκειται να είναι μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές που οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων έχει κάνει για το μέλλον όλης της ιατρικής, αν γίνεται σωστά από τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου.’ – Δρ W. Kenneth Riland, προσωπικός γιατρός του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον
Σε αντίθεση με την ευρεία δημοφιλή πεποίθηση, ο βελονισμός δεν αφορά μόνο τις βελόνες, αλλά την εφαρμογή της θερμότητας ή της πίεσης, για τη θεραπεία πολλών πόνων και παθήσεων. Ένα βασικό μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) είναι ότι η πίεση σε διάφορα μέρη του σώματος συμβάλει στην ανακούφιση διαφόρων τύπων ψυχολογικής δυσφορίας.
Η TCM μόλις τώρα αρχίζει να κερδίζει την αναγνώριση σαν μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας, όχι μόνο από αυτούς που την μελετούν και τους θεράποντες που την ασκούν αλλά και στη σύγχρονη ιατρική. Περιέργως, οι τεχνικές TCM αναπτύχθηκαν πάνω από 2.500 χρόνια πριν. Η χρήση της TCM άρχισε 430 χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού. Απίστευτο.
Η αρχαία κινεζική ιατρική εισήγαγε επίσης τις πρακτικές της βοτανικής ιατρικής, το μασάζ, το τσιγκόνγκ και τις διάφορες μορφές της διατροφικής θεραπείας. Η πρακτική είναι τόσο αποτελεσματική που συνεχίζει να είναι μια από τις τεχνικές πρωτοβάθμιας φροντίδας που χρησιμοποιούνται σε όλη την Κίνα.
Μια άλλη απόδειξη για την αποτελεσματικότητα της TCM είναι η μεγάλη υιοθέτηση της από διάφορες χώρες σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτή η σύντομη ιστορία που αφορά την πρακτική της TCM ήταν αναγκαία για την συζήτηση παρακάτω :πώς χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο σημείο πίεσης του σώματος για να ανακουφίσει αποτελεσματικά το στρες και το άγχος. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή την πρακτική, πιεσοθεραπεία.
Από όλους τους τύπους ψυχολογικών προβλημάτων, το στρες και το άγχος ίσως να είναι τα πιο διαδεδομένα. Η πρακτική αυτή είναι η απάντηση μας στο στρες και το άγχος που μας κάνει να έχουμε μικρή αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
Κρατώντας αυτό το σημείο στο σώμα σας μπορεί να εξαφανίσετε το στρες και το άγχος
Το σημείο πίεσης που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για την πρακτική αυτή είναι μια περιοχή του σώματος γνωστή σαν CV 17. Αυτή η περιοχή βρίσκεται τέσσερα δάχτυλα πάνω από τη βάση του στέρνου, σχεδόν στο κέντρο του θώρακα.
Διαβάστε πώς να εντοπίσετε το CV 17, επίσης γνωστό σαν Θάλασσα της Ηρεμίας στην κινεζική ιατρική:
– Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τρίψετε αργά πάνω και κάτω από το κέντρο του στέρνου. Θέλετε να βρείτε μια μικρή εσοχή εκεί.
– Μόλις βρείτε αυτήν την εσοχή, μπορούμε να αρχίσουμε την πρακτική επούλωσης.
Έτοιμοι;
– Πρώτον, καθίστε σε μια θέση που να επιτρέπει στην σπονδυλική στήλη να παραμένει ίσια και σε όρθια θέση.
– Δεύτερον, τοποθετήστε τις παλάμες ενωμένες με τα δάχτυλα προς τα πάνω (παρόμοια με την θέση προσευχής). Μπορεί να είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μια καρέκλα με ευθεία πλάτη για να διασφαλίσετε ότι το πίσω μέρος σας παραμένει σε ευθεία σε όλη την διάρκεια της πρακτικής.
– Τρίτον, αφού έχετε καθίσει και με τα χέρια στη σωστή θέση, χρησιμοποιήστε τις πίσω αρθρώσεις του αντίχειρα για να πιέσετε απαλά στο κέντρο του CV 17.
– Τέταρτον, όταν είστε σε αυτή τη θέση και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, κλείστε απαλά τα μάτια σας.
– Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής, είναι απαραίτητο να:
(1) Εστιάσετε σε βαθιά και χαλαρή αναπνοή. Όταν είστε με στρες ή ανησυχία, έχετε μικρή αναπνοή.
(2) Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και όρθια. Αυτό σας επιτρέπει να αναπνέετε πλήρως και βαθιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες κατά τη διαδικασία.
(3) Κρατήστε το κεφάλι σε όρθια θέση, αλλά χαλαρή, όπως θα φαινόταν το κεφάλι σας, αν κοίταζε ελαφρά προς τα κάτω. Όπως εκπνέετε, είναι απόλυτα φυσιολογικό το κεφάλι να κινείται σε μια γωνία προς τα κάτω (καθώς οι πνεύμονες αποβάλουν τον αέρα, αυτό είναι φυσικό).
Συνεχίστε αυτή την αναπνοή διαλογισμού για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει τον καρδιακό σφυγμό και το μυαλό να χαλαρώσουν. Για να συνειδητοποιήσουμε τα πολλά οφέλη αυτής της πρακτικής, κάντε αυτή την αναπνοή διαλογισμού δύο έως τρεις φορές την ημέρα, ενθυμούμενοι πάντα την σημασία της βαθιάς αναπνοής.
Λέγεται ότι, εκτός από τη βοήθεια και ανακούφιση από το στρες και το άγχος, η πρακτική αυτή είναι επίσης αποτελεσματική στα άτομα με κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, PTSD, ορμονικές διαταραχές ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.