Κραχ στην Τουρκία! Διεκόπησαν και 2η φορά οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο – Σενάρια για capital controls!

22 Μαρτίου, 2021 10:02 ΜΜ
More videos

«Μαύρη» Δευτέρα για την τουρκική οικονομία – Φόβοι για την αυριανή συνεδρίαση

Άναψε «φωτιές» η «καρατόμηση» του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία οι διεθνείς αγορές δεν πήραν καθόλου με καλό μάτι.

Ο Νατζί Αγκμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και στο οποίο δεν δίνεται κάποια επίσημη εξήγηση.

Ωστόσο η αποπομπή του έγινε δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας. Ο ίδιος βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις 5 μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέκαθεν εξέφραζε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια.

Διπλή διακοπή στο Χρηματιστήριο της Κων/Πολης

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολη διέκοψε δύο φορές σήμερα το πρωί τις συναλλαγές ύστερα από την ισχυρή πτώση του βασικού του δείκτη.

Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, καθώς ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που προβλέπει τέτοιου είδους διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%!

Η πτώση του γενικού δείκτη σημειώθηκε ενώ κατακρημνίστηκε η τουρκική λίρα ύστερα από την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Κυκλοφόρησαν σενάρια μέχρι και για capital controls

Μέσα στον πανικό από τα κακά μαντάτα στην τουρκική οικονομία, τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το σενάριο επιβολής capital controls στην γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές αλλά και την εγχώρια αγορά με επίσημη δήλωσή του επιχειρεί να διαβεβαιώσει πως δεν τίθεται ζήτημα capital controls μετά την πτώση της λίρας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη αγορά και σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς συναλλάγματος. […] Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τη νομισματική αρχή στις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό».

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει αν συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι κάκιστες συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια της χώρας, πόσο μάλλον στην περίπτωση που αυτές οι εξελίξεις συνοδευτούν με μαζική αποχώρηση ξένων επενδυτών υπό τον φόβο ενός γενικευμένου κραχ!

Η Société Générale προειδοποιεί για επιβολή capital controls στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία και καλεί τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους αποχωρώντας από αυτές όσο έχουν χρόνο:

«Συνιστούμε να αποχωρήσετε από οποιεσδήποτε long θέσεις στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. Το short trade που είχαμε στην ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας χτύπησε stop loss και κλείσαμε εντελώς τις θέσεις μας».