Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε ότι «ακόμη και στους ποιοτικούς δείκτες η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προηγούντο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, ακόμη και σε θέματα κατεξοχήν της Αριστεράς: Υγεία, παιδεία, ακόμη και διαφθορά! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσιογνωμίας. Σε αυτό το πρόβλημα στρουθοκαμηλίσαμε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΑΡΤ TV και στον Γ. Βαθιώτη.
Για τη μη αναμενόμενη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε πως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη. Ωστόσο, «όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια διαφορά των 6 μονάδων. Κακώς αμφισβητήθηκαν. Δεν πρέπει να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο, αλλά να μελετάμε το μήνυμα που μεταφέρει».
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή το αποτέλεσμα των εκλογών έχει βαθύτερες αιτίες: «Οι εκλογές δεν κρίνονται στην προεκλογική περίοδο, εκτός και αν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι οριακές. Οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα που ο λαός καλείται να απαντήσει σε ένα δίλημμα. Το κόμμα που επιβάλλει το δικό του δίλημμα, κερδίζει τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, λίστα Πέτσα, απευθείας αναθέσεις, κλπ, αλλά εξασφαλίζουμε σταθερότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπόρεσε να επιβάλλει το δικό του δίλημμα, αλλά δεν είχε δίλημμα. Άλλαξε τέσσερις φορές: κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση προοδευτική, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κυβέρνηση ανοχής. Ο κόσμος πάει στην κάλπη να ψηφίσει για το πως θα κυβερνηθεί. Δεν πάει να ψηφίσει ένα κόμμα που θα ψάξει συμμαχίες με άλλα κόμματα που δεν το θέλουν κιόλας. Ήταν μάχη χαμένη εξαρχής».
«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές: Κάηκε η Ελλάδα με δυο μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, πρώτοι στην ακρίβεια, είχαμε τις παρακολουθήσεις… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, όπως η παιδεία, η ακρίβεια, η υγεία, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, «η απλή αναλογική λειτούργησε ως μπούμερανγκ». «Αν είχαμε την ενισχυμένη, και ο κ. Μητσοτάκης θα είχε πάρει μικρότερο ποσοστό, από φόβο των ψηφοφόρων να μην είναι παντοδύναμος, και ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο, γιατί δεν θα τον είχαν μαδήσει ένα σωρό μικρά κόμματα. Εάν, τώρα, ενόψει των εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική, γίνουν οι απαραίτητες και ουσιαστικές κινήσεις και δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα, μπορεί κάτι να βελτιωθεί. Αυτό το μήνυμα έπρεπε να το είχαμε λάβει δυο χρόνια πριν. Αυτές τις εκλογές, απέναντι σε μια κυβέρνηση, από τις χειρότερες αν όχι η χειρότερη από τη μεταπολίτευση και μετά, έπρεπε να τις είχαμε κερδίσει. Ελπίζω ότι έστω και στο παρά πέντε το μήνυμα ελήφθη. Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει κι άλλο και έτσι θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, με όλα τα ζητήματα, έπειτα να είναι ανοιχτά».
Τέλος, ερωτηθείς αν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα θα είχε παραιτηθεί, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε: «Αν είχα χάσει τον πόλεμο θα είχα παραιτηθεί. Χάνοντας μια μάχη όμως, οι στρατηγοί δεν τα παρατούν. Έχοντας μια ακόμη καθοριστική μάχη μπροστά μου, δεν θα παρατούσα το στρατό μόνο. Θα ήταν ανέντιμο, και προδοσία και της παράταξης και της ιστορίας μου».
Είχε προηγηθεί άρθρο του ευρωβουλευτή στην ιστοσελίδα tvxs, με τίτλο “Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ”. Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου:
«Eλπίζω το συμπέρασμα από τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου μετά τη βαριά ήττα, να μην είναι αυτό που ανακοινώθηκε: ότι δηλαδή φταίνε τα άλλα κόμματα «της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, που με την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».
Πρώτον γιατί στην πολιτική, χρόνια τώρα, για την ήττα ενός κόμματος δεν φταίνε άλλα κόμματα(παρά μόνο επειδή υπάρχουν).
Δεύτερον γιατί θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί στρατηγική και εναλλακτικές λύσεις, αν τα άλλα κόμματα δεν αποδέχονταν να πιάσουν τη «χείρα προοδευτικών συγκλίσεων», αλλά κοιτούσαν το συμφέρον τους, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στην πολιτική.
Με λίγα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς αφήγημα και πρόταση διακυβέρνησης και για αυτό καταποντίστηκε, δεν φταίει παρά μόνο ο ίδιος.
Για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Χτύπησε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρωτιές από τους νεκρούς της πανδημίας μέχρι την τιμή της βενζίνης και την ακρίβεια, έκαψε τη μισή Ελλάδα με δύο μποφόρ, το επιτελικό του κράτος συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, την ίδια ώρα που το παρακράτος του παρακολουθούσε φίλους και αντιπάλους.
Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνει για να πέσει, πριν ή με τις εκλογές; Να σκοτώσει τη Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Κωστή Χατζηδάκη σε ζωντανή μετάδοση;
Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Και επίσης για πρώτη φορά μια αντιπολίτευση -και μάλιστα σε τέτοια κυβέρνηση- χάνει το ένα τρίτο της δύναμης της μετά από τέσσερα χρόνια.
Τις εκλογές του Μαίου δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας μιας σειράς λαθών και αλλοπρόσαλλων κινήσεων οι οποίες αναλύθηκαν χθες. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Γιατί αν οι πολίτες που ψήφισαν προχθές ήταν πεπεισμένοι νεοδημοκράτες, θα ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθούν.
Αν όμως απλώς δεν είχαν μπροστά τους εναλλακτική λύση, τότε μπορούμε να κερδίσουμε όσους χρειάζεται για να αποφευχθεί η αυτοδυναμία(αν μπουν δύο ακόμη κόμματα στη Βουλή δυσκολεύει με τα σημερινά ποσοστά) και σε κάθε περίπτωση την παντοδυναμία Μητσοτάκη.
Αυτό προϋποθέτει τρία πράγματα:
-να επικεντρωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε θέματα και με συγκεκριμένες -κοστολογημένες- θέσεις, πάνω σε αυτά: ακρίβεια, υγεία, παιδεία, πλειστηριασμοί και κλιματική κρίση, ιδίως για τις νέες και τους νέους.
-να πλαισιωθεί ο Τσίπρας με πρόσωπα είτε άφθαρτα και νέα, είτε που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Ενα παράδειγμα. Σε όλες τις έρευνες, ο ΣΥΡΙΖΑ μειονεκτεί δραματικά της ΝΔ σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας. Είναι τραγικό λάθος ότι ο Τσακαλώτος των 37 δις, είναι χαμένος κάπου στην (κομματική) μετάφραση.
-Να γίνουν λίγες αλλά ουσιαστικές αυτοκριτικές τοποθετήσεις που να δείξουν στους πολίτες ότι το μήνυμα ελήφθη. Η απόδοση σε άλλα κόμματα της ευθύνης για το αποτέλεσμα, είναι η μόνη σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας».