Κούγιας: «Δεν είμαι αυτός που θα διδάξω στους δικαστές το καθήκον τους»

Μαρ 3, 2021 1:22 ΜΜ
More videos

“Οι ίδιοι ανακριτές, οι ίδιοι εισαγγελείς, αυτά που δεν έκαναν για στην υπόθεση Λιγνάδη, τα κάνουν ακόμα και σε υποθέσεις που εξετάζουν τώρα”, αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας.

Στον Άρειο Πάγο βρίσκεται αυτή την ώρα ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος, σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, πρόκειται να καταθέσει στον εισαγγελέα αναφορές εναντίον δύο εισαγγελέων, μιας ανακρίτριας, του προέδρου και των μελών του του δικαστικού συμβουλίου.

Κατά την προσέλευσή του στον Άρειο Πάγο, ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Οι συνεργάτες μου καταθέτουν τις τρεις αναφορές, οι οποίες ζητούν τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο εισαγγελέων που διενήργησαν την προανάκριση εις βάρος του κ. Λιγνάδη, της κ. ανακριτού που διεξάγει την τακτική ανάκριση και των τριών δικαστών που εξέδωσαν απορριπτικό βούλευμα επί της ενστάσεως ακυρότητας της ποινικής δίωξης και του εντάλματος συλλήψεως που εξεδόθησαν μέχρι τώρα.

Ο λόγος που για πρώτη φορά στην καριέρα μου προβαίνω σε αυτή την ενέργεια, είναι ένας και μοναδικός. Δεν είμαι αυτός που θα διδάξω στους δικαστές το καθήκον τους, είμαι ο τελευταίος που μπορώ να το κάνω. Όμως, η υπόθεση Λιγνάδη είναι πρωτοφανής στα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας. Σε όλα αυτά τα χρόνια είχα και έχω τη φιλοσοφία ότι είναι ο δικηγόρος, όπως και οι συνάδελφοί μου που βοηθούμε τη δικαιοσύνη να εκδίδει δίκαιες αποφάσεις. Η ποινική δικαιοσύνη και η ποινική δίκη είναι ίσως οι πλέον ενδιαφέρουσες στον τρόπο απονομής του δικαίου και στη διατράνωση της κοινωνικής ειρήνης σε μια δημοκρατική χώρα. Όμως, επειδή η ποινική δίκη έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική αποδοκιμασία, όπως εκφράζεται μέσω των δικαστών, των εγκληματιών και έχει ως ποινική κύρωση… το δικαίωμα στην ελευθερία, το να καταδικάζεις κάποιον έστω και με μια προσωρινή κράτηση να περάσει έστω και ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα της ζωής του στη φυλακή είναι ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, ειδικά για έναν αθώο άνθρωπο.

Οι ίδιοι ανακριτές, οι ίδιοι εισαγγελείς, αυτά που δεν έκαναν για στην υπόθεση Λιγνάδη, τα κάνουν ακόμα και σε υποθέσεις που εξετάζουν τώρα».

Ακολουθήστε μας στο facebook: