Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
επικαιρότηταΚουρουμπλής: «Δεν πιστεύω ότι η θάλασσα έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή»

Κουρουμπλής: «Δεν πιστεύω ότι η θάλασσα έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή»

Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό έπειτα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2” και στις ενέργειες που γίνονται αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Οι κινήσεις του υπουργείου ήταν αστραπιαίες, έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν. Το πλοίο μέσα σε πέντε μέρες έχει στεγανοποιηθεί… Αυτό είναι μαζούτ, έφυγε από το πλοίο την ώρα που βυθιζόταν και το ατυχές της ατυχίας είναι ότι έγινε νύχτα. Δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά είναι μαζούτ. Η καταπολέμηση δεν γίνεται με χημικά, εάν το κάναμε με χημικά θα είχαμε αλλάξει την εικόνα μέσα σε δύο μέρες, την κάνουμε με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και αυτό είναι ελεγχόμενο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

“Εάν γινόταν ημέρα μπορεί να είχαμε προλάβει τον περιορισμό, διότι μπήκαν τα φράγματα αλλά το μαζούτ έχει την ιδιότητα όταν ψύχεται να βαραίνει και να κατεβαίνει. Ενδεχομένως τους έφυγε ως διαρροή μέσα στη θάλασσα… Όλα ελέγχονται δεν είμαστε σε κάποια κοινωνία αγγέλων. Όταν θα είναι οι εμπειρογνώμονες έτοιμοι να μας δώσουν την έγκυρη πληροφόρηση, θα μπορώ να σας πω. Και εγώ έχω ερωτηματικά, πώς βυθίστηκε το πλοίο τόσο γρήγορα”.

Ο κ. Κουρουμπλής επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωση του “γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος” λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο ινστιτούτο ελέγχων. Εμείς είπαμε σε ένα μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά, ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις, χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς εάν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσεις κανείς… Επειδή εδώ τραγικοποιούν τα πράγματα, εγώ δεν πιστεύω ότι η θάλασσα έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή όσο εμφανίζουν”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων και προανήγγειλε ρύθμιση στη Βουλή για να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο και να περάσει στον ελληνικό νηογνώμονα.

“Στο υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου σε ότι αφορά την επιθεώρηση των πλοίων… Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, έχω διάταξη η οποία διώχνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου αυτήν την αρμοδιότητα, τη διώχνει τη στέλνει στους νηογνώμονες.”

Αναφερόμενος στο θέμα της παραίτησης του ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι “κακώς ο συνάδελφος εκεί πήρε την πρωτοβουλία σε μία συζήτηση και είπε μία άποψη. Εγώ ξέρω τον ρόλο μου, δεν έχω κανένα συμβόλαιο με την καρέκλα. Ο πρωθυπουργός κάθε μέρα μας κρίνει, είμαστε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού”

Ακούστε το ηχητικό:Τα πιο σημαντικά