Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραΚοτζιάς: «Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα. Θα περιέχει τον όρο Μακεδονία»

Κοτζιάς: «Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα. Θα περιέχει τον όρο Μακεδονία»

Για αύριο και μετά το νέο τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών, Ζάεφ και Τσίπρα, προανήγγειλε την ανακοίνωση της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
«Αύριο θα ανακοινωθεί το όνομα και εφόσον υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο Kontra News.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποκάλυψε, την επιλογή του τελικού ονόματος από τα δύο που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την έκανε ο κ. Ζάεφ, ενώ όπως διευκρίνισε, η τελική λύση θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανήγγειλε επίσης ότι η συμφωνία θα επέλθει αύριο, Τρίτη.

Στο τραπέζι τα ονόματα «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία»

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ η χώρα μας απέρριψε το όνομα «Μακεδονία Σκόπια».

Ως εκ τούτου, στο τραπέζι βρίσκονται πλέον οι ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και «Άνω Μακεδονία», με πιθανότερο όνομα το πρώτο.

Επίσης, η γλώσσα θα είναι η Μακεδονική, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ από το 1977. «Στη γλώσσα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, στη συμφωνία θα γίνεται «φανερό και σαφές ότι η φίλη χώρα δεν θα έχει διάθεση να υπερασπιστεί αλυτρωτισμούς». «Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης»

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η διαπραγμάτευση «είναι επίπονος αγώνας με δυσκολίες και ανηφόρες. Γι’ αυτό συστήνω υπονομή και νηφαλιότητα. Το θέμα είναι να υπάρξει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα».

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Συμφέρει τον τόπο. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας», είπε.

«Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς Ανατολάς;»

«Τους θέλουμε Ευρωπαίους ή να κοιτάνε προς ανατολάς; Ή να γίνουν θρησκευτικοί φονταμενταλιστές;», διερωτήθηκε.

Όπως αποκάλυψε, η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ύπαρξη αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία.

«Επί 12 χρόνια ο κ. Γκρουέφσκι διαπαιδαγωγούσε τις νέες γενιές περί Μεγάλης Μακεδονίας που την ακρωτηριάσαμε. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός. Εάν αφήναμε να συνεχιστεί αυτό, θα αφήναμε και τις άλλες γενιές να μεγαλώσουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται με φιλία και καλές σχέσεις και να μην στραφούν προς την Τουρκία; Οι τάχα πατριώτες ουσιαστικά θέλουν να έχουμε αυτήν την πορεία και να έχουμε πάνω από το σβέρκο μας ένα εχθρικό κράτος.

Δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης. «Στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απ’ ότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση. Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής», ανέφερε.

Μάλιστα, έριξε γέφυρες στο Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων που το απαρτίζουν. «Κι η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία θα την ψηφίσει», υπενθύμισε.

«Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε.

Έγκριση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο εάν επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή

Προϋπόθεση για να δοθεί έγκριση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι η επικύρωση της συμφωνίας από την βουλή τους.

Σε δύο εβδομάδες, θα γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης. «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη Βουλή τους, θα δώσουμε την έγκριση, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε θετικά σε πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα Σκόπια, εκτιμώντας ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.

«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που έχει την τόλμη να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα. Είναι τολμηρό το βήμα και πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Ας μας πει η ΝΔ ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει»

Ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας τόσο για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια όσο και για τη νυν στάση της.

«Η ΝΔ που κουνάει το δάκτυλο, ας μας πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει. Ο ένας λόγος που δεν μας λένε είναι επειδή ντρέπονται γι’ αυτά που έχουν διαπραγματευτεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους τι έχουν διαπραγματευτεί. Και το τρίτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία», ανέφερε, ενώ σε αρκετές αναφορές προς τον Γκρουέφσκι, έλεγε ότι το κόμμα του ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη ΝΔ.

Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι καλύτερη από τον Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε από την αντιπολίτευση.

«Πολλές φορές με προκαλεί με κουβέντες η τουρκική πλευρά. Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της. Είμαστε σοβαροί, με νηφαλιότητα και ηρεμία, όχι κοκοράκια. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετρά τα λόγια του όσον αφορά άλλες χώρες», ανέφερε.

«Παζάρια» μέχρι την τελευταία στιγμή

Σαν «μάννα εξ ουρανού» περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ και αυτό τελικά έλαβε χώρα στις 15:00 το μεσημέρι. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των διευθυντών των διπλωματικών γραφείων των δύο πρωθυπουργών.

Η διάρκειά του ήταν μία ώρα και το κλίμα καλό. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές. Κατά τ’ άλλα, επικρατεί σιγή ιχθύος και από τις δύο πλευρές. Αθήνα και Σκόπια αποφάσισαν να κρατήσουν μία κοινή γραμμή μυστικότητας, έτσι ώστε να μην γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες, τουλάχιστον μέχρι αύριο.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις. Όπως υπογραμμίζεται, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία τηλεφωνική συνομιλία.

Έγκυρες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή έλαβε χώρα ένα εκ νέου παζάρι με πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ, στο οποίο ενεπλάκη και η Αθήνα, παρά την αρχική θέση της να μην μπει σε επαναδιαπραγμάτευση. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ζήτησε κάποιες αλλαγές στη συμφωνία και κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις, διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα, κυρίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή αυτού.

Μία ακόμα εικόνα που έρχεται από έγκυρη πηγή της γείτονος κάνει λόγο για έναν από κοινού τακτικό ελιγμό που επιχειρήθηκε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η καθυστέρηση, τα «ήξεις-αφήξεις» φαίνεται να έγιναν με απόλυτη συνεργασία των δύο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις της Αθήνας υπό την πίεση του χρόνου.

Ως προς το όνομα, αν και συνεχίζει να… παίζει το Severna Macedonia, στα Σκόπια έχει αρχίσει να ακούγεται τις τελευταίες ώρες το Upper Macedonia, κάτι που δεν επιβεβαιώνει κανείς από την Αθήνα. Στο παρελθόν πάντως η ελληνική πλευρά είχε δείξει μία προτίμηση στο όνομα αυτό. Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται ραγδαίες, με συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακόμα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Τα πιο σημαντικά