Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΚορυφαiоς ψυχολóγος εξηγεί: «Έτσı θα μεγαλώνεıς χωρiς να γερνάς – 10 πράγματα...

Κορυφαiоς ψυχολóγος εξηγεί: «Έτσı θα μεγαλώνεıς χωρiς να γερνάς – 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις καθημερινά»

Η διαδικασία του γήρατος είναι κάτι που πρέπει να αποδεχόμαστε ως μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και σαν δώρο  αφού σημαίνει ότι είμαστε υγιείς και ζούμε τη ζωή μας. Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να μεγαλώνουμε με υγεία και ευεξία, διατηρώντας την ενέργεια και τη ζωντάνια μας. Αυτό απαιτεί την υιοθέτηση μιας υγιεινής ζωής, που περιλαμβάνει καλή διατροφή, άσκηση και φροντίδα του σώματος και της ψυχολογίας μας. Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, αξιοποιώντας κάθε στιγμή και χωρίς να αφήνουμε τον χρόνο να μας επηρεάσει αρνητικά.

10 3 1200x628 1

Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να «γερνάμε»

Δεν είναι ο στόχος μας να παραμένουμε αιώνια νέοι, σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς ρυτίδες. Αυτό είναι αδύνατο καθώς η γήρανση είναι αναπόφευκτη και αποτελεί μέρος του πορείας μας στη ζωή. Η γήρανση σημαίνει ότι ζούμε και αναπτυσσόμαστε κάθε μέρα. Ωστόσο, το πώς θα φτάσουμε στη γήρανση είναι διαφορετικό θέμα. Το γηράσκειν υπονοεί αρνητικές εικόνες, ανεπιθύμητες συνέπειες οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την ιδέα της γήρανσης.

Όλοι έχουμε την εικόνα ενός ηλικιωμένου ατόμου – με προβλήματα κινητικότητας, προβλήματα μνήμης και συνεχείς αναφορές στο παρελθόν. Ωστόσο, σήμερα οι ηλικιωμένοι δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε αυτήν την εικόνα! Τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να γερνάμε χωρίς όλες αυτές τις εικόνες και εξαρτάται από εμάς.

10 5 665x480 1

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ

Ο 10λογος που αξίζει να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου

#1

Φροντίζω τον οργανισμό μου. Αυτό σημαίνει ότι τρώω σωστά και ισορροπημένα και κοιμάμαι καλά. Χωρίς υπερβολές μα και χωρίς στερήσεις.

#2

Μένω κινητικά ενεργή. Γυμνάζομαι με ότι τρόπο μου αρέσει είτε είναι περπάτημα, είτε yoga, είτε στο γυμναστήριο, είτε κάνοντας κάποιο σπορ) και διατηρώ τακτικό πρόγραμμα κίνησης.

#3

Παραμένω γνωστικά ενεργή. «Γυμνάζω το μυαλό μου με ασκήσεις όπως σταυρόλεξα ή sudoku, παίζω επιτραπέζια, δημιουργώ παζλ. Και προσπαθώ να αποφεύγω να googlάρω ό,τι δεν θυμάμαι – προσπαθώ πρώτα να το θυμηθώ «στίβοντας» το μυαλό μου.

#4

Ζω στο σήμερα και εστιάζω στο «εδώ και τώρα» και όχι στα παλιά. Ενημερώνομαι για την επικαιρότητα, μαθαίνω τις εξελίξεις. Και όχι, η τεχνολογία δεν θα με ξεπεράσει, θα την ακολουθώ και θα την εξερευνώ ακόμη κι όταν δεν θα την πολυκαταλαβαίνω! (Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα παιδιά και τα εγγόνια, για να μας βοηθάνε όταν η τεχνολογία θα μας έχει ξεπεράσει!)

#5

Είμαι κοινωνική. Συνεχίζω να κάνω αυτά που έκανα, τις δραστηριότητές του και εάν έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο προσθέτω κι άλλες! Επιδιώκω την επικοινωνία -πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω τηλεφωνικά- με φίλους και συγγενείς, και αποφεύγω να κλείνομαι στον εαυτό μου μεταφορικά, και στο σπίτι μου κυριολεκτικά.

10 6 666x445 1

#6

Δεν κάθομαι αδρανής. Αν έχω περισσότερο χρόνο καταπιάνομαι με ένα χόμπι, μαθαίνω κάτι καινούριο όπως μια νέα ξένη γλώσσα, επαναφέρω παλιά συνήθεια- κέντημα, πλέξιμο, κηπουρική.

#7

Δεν διαμαρτύρομαι για την ηλικία μου και τα δεδομένα της. Θυμάμαι ότι κάποιες αλλαγές λόγω ηλικίας είναι αναπόφευκτες, εάν διαμαρτυρόμαστε διαρκώς για αυτές θα τις μεγεθύνουμε στο νου μας. Τις αποδέχομαι! Αποφασίζω ότι δεν «πειράζει» αν κουράζομαι λίγο πιο εύκολα, ή εάν με πονάει η μέση μου πιο συχνά – αυτά δεν μπορούν να με εμποδίσουν από το να έχω μία γεμάτη καθημερινότητα.

#8

Εκτιμώ την ηλικία μου. Θυμάμαι πως με το πέρας των χρόνων έρχονται και πολλά θετικά, που συχνά αγνοούμε, εξιδανικεύοντας το παρελθόν. Έχω εμπειρία και λιγότερη αγωνία και αβεβαιότητα από έναν νέο, έχω όμως και πολλά ακόμα να βιώσω που με κάνουν να προσδοκώ και να ανυπομονώ.

#9

Δεν αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως «γερασμένο». Δεν σταματώ να περιποιούμε το πρόσωπο, τα μαλλιά μου, να φοράω τα χρώματα και τα ρούχα που μου αρέσουν. SOS: Δεν λέω φράσεις όπως «εγώ παιδί μου τώρα γέρασα» σαν τη γιαγιά μου και δεν αποκαλώ οποιονδήποτε πάνω από πέντε χρόνια νεότερο «νιάτο»!

#10

Χαίρομαι την κάθε στιγμή. Κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες μα και τις χαρές της. Βρίσκω την ουσιαστική χαρά σε κάθε στιγμή δεν ξεχνώ να νιώθω ευγνωμοσύνη για το ότι μεγαλώνω και ΖΩ. Δεν έχουν όλοι αυτό το προνόμιο…Τα πιο σημαντικά