Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την εξέλιξη της σε παγκόσμια επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο όσον αφορά τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται. Από την έναρξη της πανδημίας οι ειδικοί ανά τον κόσμο διατυμπανίζουν το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προφύλαξης για τη μη μετάδοση του ιού.
Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου κατά του κορονοϊού, τα μέτρα προστασίας που συνιστούνται από τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους είναι τα μόνα εφόδια που έχει η ανθρωπότητα για να προστατευτεί από τον ιό. Η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας EL PAIS δημοσιεύει μια σειρά γραφημάτων που εξηγούν με απλό τρόπο το πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα κατά του ιού και η τήρησή τους.
Η EL PAIS χρησιμοποιεί τρία παραδείγματα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη τήρηση των μέτρων σε εσωτερικούς χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά ή συχνά μέσα στην εβδομάδα. Οι χώροι αυτοί είναι το σαλόνι του σπιτιού μας, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.
Από τα γραφήματα και τις εικόνες θα αντιληφθείτε και εσείς πολύ εύκολα πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα κατά της διασποράς και για ποιο λόγο οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για την τήρησή τους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων και όχι με άλλο τρόπο.
Το παράδειγμα του σαλονιού
Η EL PAIS ξεκινά τα παραδείγματά της με το σαλόνι του σπιτιού. Εκεί όπου θα καθίσουν οι οικοδεσπότες με τους φιλοξενούμενούς τους. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έξι άνθρωποι κάθονται στον συγκεκριμένο χώρο. Με κόκκινο χρώμα είναι ο ασθενής μηδέν, ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό.
Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, σε περίπτωση που αυτά τα έξι άτομα που δεν φορούν μάσκα περάσουν τέσσερις ώρες μιλώντας δυνατά στον χώρο του σαλονιού χωρίς να εξαερίζεται θα μολυνθούν όλοι από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Σε περίπτωση που φορούν όλοι μάσκες και παραμείνουν τις ίδιες ώρες κάτω από τις ίδιες συνθήκες στον χώρο η κατάσταση δεν θα αλλάξει δραματικά καθώς από τον ασθενή μηδέν θα κολλήσουν άλλοι τέσσερις αφήνοντας ανεπηρέαστο μόνο τον ένα.
Ο κίνδυνος διασποράς μειώνεται στο ελάχιστο, δηλαδή να μολυνθεί ακόμα ένα άτομο, εφόσον και οι έξι χρησιμοποιούν μάσκες, η διάρκεια της συνάντηση μειωθεί στο μισό και ο χώρος αερίζεται επαρκώς.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν προκληθεί από συγκεντρώσεις οικογένειας ή φίλων σε κλειστούς χώρους σπιτιών.
Το παράδειγμα του μπαρ
Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται και το ωράριο των μπαρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθώς κάθε ξέσπασμα κορονοϊού σε νυχτερινά κέντρα μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα.
Όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται ένα μπαρ του οποίου η χωρητικότητα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί 15 πελάτες και 3 άτομα προσωπικό. Ο ασθενής με κορονοϊό βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, της οποίας τα παράθυρα είναι κλειστά ενώ υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.
Μετά από 6 ώρες κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έχουν κολλήσει κορονοϊό 14 πελάτες και ένα άτομο από το προσωπικό.
Σε περίπτωση όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο φορούν μάσκες υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν 8 άτομα.
Εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και το μέτρο της μάσκας αλλά και υπάρχει μηχανικός εξαερισμός και ο χρόνος παραμονής στο χώρο μειωθεί κατά δύο ώρες, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται αφού κινδυνεύει να μολυνθεί μόλις ένας άνθρωπος. Αυτός θα είναι η παρέα του ασθενή 0 που κάθεται κοντά στον φορέα.
Το παράδειγμα του σχολείου
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα η δυναμική της μετάδοσης σε μια σχολική αίθουσα αλλάζει τελείως ανάλογα με το αν ο φορέας είναι μαθητής ή δάσκαλος και αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν περισσότερο από τους μαθητές και με μεγαλύτερη ένταση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που είναι και το πιο επικίνδυνο ο ασθενής 0 είναι ο καθηγητής ενώ η αίθουσα δεν εξαερίζεται και κανένας δεν φοράει μάσκα στην τάξη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εάν οι μαθητές περάσουν δύο ώρες στην σχολική αίθουσα με τον καθηγητή που είναι φορέας του κορονοϊού υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μέχρι και 12 μαθητές.
Ο κίνδυνος μειώνεται κάτω από το μισό εφόσον όλοι οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός φορούν μάσκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος αφορά πέντε μαθητές οι οποίοι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ποιοι θα μολυνθούν καθώς τα αερολύματα κατανέμονται τυχαία στην αίθουσα.
Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα και ο χώρος αερίζεται επαρκώς αλλά και αν μειωθεί ο χρόνος παραμονής στην τάξη από δύο ώρες σε μία τότε ο κίνδυνος διασποράς ελαχιστοποιείται.
Ο ρόλος της απόστασης και της έντασης της φωνής
Τα αερολύματα είναι ένας από τους 3 τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού. Χωρίς επαρκή εξαερισμό, αυτά παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός κλειστού χώρου ενώ γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα. Η απόσταση που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα κλειστό χώρο μπορεί να αποτελέσει στην αρχή ένα πρώτο μέτρο προστασίας, ωστόσο η παραμονή για πολύ ώρα στον ίδιο κλειστό χώρο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης στον ιό.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η ένταση της φωνής παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη μετάδοση του ιού σε κλειστό χώρο. Και αυτό γιατί η ομιλία με δυνατή της ένταση της φωνής ή το τραγούδι πολλές φορές απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ’ ότι όταν δεν μιλάμε καθόλου.