Κορονοϊός: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού που τον κάνει 10 φορές πιο μεταδοτικό

17 Αυγούστου, 20207:09 ΜΜ
More videos

Εντοπίστηκε στη Μαλαισία, βρίσκεται και σε Ευρώπη – Αμερική

Εντοπίστηκε στη Μαλαισία μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται πως είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική. Η μετάλλαξη με το όνομα D614G, έχει εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου (σ.σ. Ευρώπη και Αμερική) και αυτό σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουσες μελέτες για εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.

Η μετάλλαξη αυτή έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οδηγεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ελπίδες των ειδικών όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός ήταν ότι δεν θα μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο ο ιός της γρίπης, πράγμα που όπως φαίνεται εν τέλει δεν ίσχυσε, λόγω και της μεγάλης διασποράς του σε όλο τον πλανήτη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg: «Η Μαλαισία εντόπισε ένα στέλεχος του νέου κορωνοϊού που έχει βρεθεί ότι είναι 10 φορές πιο μολυσματικός.

Η μετάλλαξη, που είδαμε νωρίτερα σε άλλα μέρη του κόσμου και ονομάστηκε D614G, βρέθηκε σε τουλάχιστον τρεις από τις 45 περιπτώσεις σε ένα cluster που ξεκίνησε από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα. Έκτοτε, ο άντρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο. Το στέλεχος βρέθηκε επίσης σε ένα άλλο cluster με άτομα που επέστρεφαν από τις Φιλιππίνες.

Το στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι υπάρχουσες μελέτες για τα εμβόλια μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Noor Hisham Abdullah.

Η μετάλλαξη έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος οδηγεί σε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Press είπε ότι η μετάλλαξη είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται επί του παρόντος.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham σε δημοσίευση στο Facebook την Κυριακή. «Η συνεργασία των ανθρώπων είναι πολύ απαραίτητη, ώστε να μπορούμε να σπάσουμε μαζί την αλυσίδα μόλυνσης από οποιαδήποτε μετάλλαξη».

Ενώ η Μαλαισία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει την επανεμφάνιση του ιού που παρατηρείται αλλού στον κόσμο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που βρέθηκαν στη χώρα αυξάνεται».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News