Κορονοϊός – Έγκυες: Μεγάλος ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα

30 Μαΐου, 2021 1:38 ΠΜ
More videos

Μωράκια λίγων ημερών, σε θερμοκοιτίδες, ύποπτα ή θετικά στον κορονοϊό. Πριν ακόμη νιώσουν το χάδι των γονιών τους, τους αποχωρίζονται. Φορώντας τις ειδικές στολές προστασίας και τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα περιηγηθήκαμε στον χώρο των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Παίδων “Αγία Σοφία”.

“Kανένας γονιός δεν μπορεί να δει το παιδί του διότι τα παιδιά αυτά είναι ύποπτα, δηλαδή μπορεί να είναι και θετικά, άρα αν έρθει ένας γονιός αρνητικός”, εξηγεί η Έλενα Μπούζα, Παιδίατρος Νεογνολόγος, Διευθύντρια Β’ Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Η προσπάθεια των γιατρών και νοσηλευτών, τιτάνια. Ξαφνικά σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι έγκυες που νοσούν από κορονοίο όχι μόνο διπλασιάστηκαν, αλλά πολλαπλασιάστηκαν.

“Έπρεπε να δούμε που θα νοσηλευτούν τα ύποπτα και τα θετικά νεογνά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα άλλα νεογνά…. Έπρεπε να γίνουν πάρα πολύ προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε η μόνωση να μην φέρνει σε κίνδυνο, ούτε τα ύποπτα, ούτε το προσωπικό”, επισημαίνει η Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Σαστισμένοι οι γιατροί ότι ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν και σταδιακά η χώρα αποκτά ένα τείχος ανοσίας, ο αριθμός των εγκύων που νοσούν, κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε!

“Στο τρίτο κύμα είχαμε πάρα πολλές μαμάδες που ήταν κόβιντ θετικές και εξαιτίας αυτού αναγκάστηκαν να γεννήσουν και μάλιστα πρόωρα. Δηλαδή μέσα στα 64-65 ύποπτα νεογνά που νοσηλεύτηκαν εδώ ως ύποπτα γιατί η μαμά τους ήταν θετική και πήραμε δύο φορές κόβιντ τέστ και τα αποχαρακτηρίσαμε, τα 40 είναι τους τελευταίους 3 μήνες. Έχουμε παιδιά που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στα ύποπτα, να διασωληνωθούν , μιλάμε για παιδιά 500 γραμμάρια, 1500 γραμμάρια που υφίστανται όλο το βάρος της προωρότητας”, υπογραμμίζι η Θεοδώρα Μαρινάκη Κονιτσιώτη, Παιδίατρος Νεογνολόγος, Διευθύντρια Α’ Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Νοσοκομείο Παίδων ” Η Αγία Σοφία”

Η κυκλοφορία στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελεχών και κυρίως του Βρετανικού, που είναι 30% πιο μεταδοτικό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις έγκυες.

“Περισσότερες έγκυες μολύνθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών που είναι πιο μεταδοτικά και λόγο της ανοσιοκαταστολής που υπάρχει στην εγκυμοσύνη. Η έγκυος κινδυνεύει από τον κόβιντ, περισσότερο από τον κοινό πληθυσμό. Και να νοσήσει βαρύτερα και να γεννήσει πρόωρα και να κάνει επιπλοκές που απειλούν τη ζωή της”, σημειώνει η Αθανασία Λουρίδα
Διευθύντρια ΕΣΥ Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Επικεφαλής της Επιτελικής Ομάδας COVID Νοσοκομείο Παίδων ” Η Αγία Σοφία ”

Γιατροί και νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας έγιναν για τα νεογνά, η μόνη οικογένεια πόυ γνώρισαν τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Με την αγκαλιά, με τη φροντίδα, το χάδι, προσπάθησαν να υποστηρίξουν τα νεογνά μας και σε αυτό το ευαίσθητο σημείο”, επισημαίνει η Ευφροσύνη Βλαχιώτη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

“Ο νοσηλευτής, όλοι οι νοσηλευτές, τα δώσανε όλα για να σταθούμε σε αυτό το κομμάτι, να το ξέρετε”, προσθέτει η Γεωργία Στεφανούλη
Προϊσταμένη Τομέα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Η συμβουλή των γιατρών είναι μια. Πρέπει αυτή την περίοδο οι έγκυες να προσέχουν πολύ, γιατί είναι ανεμβολίαστες.

Δείτε το βίντεο