Περισσότεροι από 1.700 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αριθμός που δεν επιτρέπει εορταστικές σκέψεις ενόψει Χριστουγέννων.
Όταν οι καθημερινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω της επιδημίας κορονοϊού διατηρούνται σε πρωτόγνωρους αριθμούς, η συζήτηση για άρση των μέτρων θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και βέβηλη.
Ο Νοέμβριος αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 1700 θανάτους, με το lockdown να αρχίζει μόλις τώρα να αποδίδει, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν συνεχώς. Ως εκ τούτου σκέψεις για λευκά Χριστούγεννα και πολύχρωμες απολαύσεις θεωρούνται ουτοπικές.
Ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός του Νοεμβρίου αποτυπώνει σχεδόν 1600 θανάτους λόγο κορονοϊού, τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του μήνα, δείχνοντας ότι η συζήτηση για άνοιγμα της κοινωνίας είναι ανεδαφική.
Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ είναι αμείλικτα. Από την αρχή του Νοέμβρη 63.783 συμπολίτες μας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με το 43% εξ αυτών να είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, μια ηλικιακή ομάδα παραγωγικού πληθυσμού, η οποία όμως εμφανίζει και πολλές νοσηρότητες. Η ραγδαία δε εξάπλωση του ιού σ’ αυτές τις ηλικίες οδήγησε στον τριπλασιασμό των θανάτων, καθώς συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταλήξει 301 με τους 194 μέσα στο Νοέμβρη. Μάλιστα μόνο χθες κατέληξαν 20.
Το ίδιο διάστημα νόσησαν περίπου 21.100 νέοι ηλικίας από 18 έως 39 ετών, με τους θανάτους σ᾽ αυτή την ηλικία να φτάνουν τους εννέα, ένας εκ των οποίων χθες. Ίσως να θεωρείται μικρό το ποσοστό, όμως πόσο ευχάριστο μπορεί να θεωρηθεί ένα τέτοιο γεγονός;
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ηλικίες άνω των 65 ετών. Άνθρωποι που πιθανότατα να μην μετακινούνται συχνά όπως τα νεότερα άτομα μολύνονται από τον ιό με το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές να είναι ιδιαίτερα βαρύ. Συγκεκριμένα, περίπου 10.400 συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας νόσησαν από κορονοϊό, με το 14% αυτών να χάνει τη ζωή του. Το χειρότερο δε είναι ότι η απώλεια ζωής πολύ πιθανόν να μην οφείλεται σε κάποια δική του απροσεξία όπως συνέβη με τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Χθες η ανακοίνωση μειωμένων κατά περίπου 15% νέων κρουσμάτων έχοντας διενεργηθεί συνολικά περίπου 30.000 τεστ άφησε περιθώρια για κάποια αισιοδοξία. Όμως, το ρεκόρ των νέων θανάτων στους 121 αλλά και η παγίωση σε πάνω από 600 τους διασωληνωμένους, έδειξε ότι χρειάζεται αρκετό διάστημα ακόμη για να απαλλαγούμε από αυτά τα δραματικά νούμερα.
Την Παρασκευή η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, θα έλεγε κανείς ότι ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη αναφέροντας ότι “σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα”.
Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που κατέληξαν χθες ήταν διασωληνωμένοι, σημαίνει ότι οι κενές κλίνες σε ΜΕΘ που απελευθερώθηκαν, λόγω της τραγικής κατάληξης, καλύφθηκαν άμεσα. Κοινώς, μπορεί έως και 100 άτομα να εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επίσης τα 1600 άτομα δείχνουν κατά μέσο όρο νέες εισαγωγές περίπου 115, κάτι που δεν ισχύει.
Με τον κορονοϊό να επελαύνει, πόση συναισθηματική νοημοσύνη απαιτείται λοιπόν για να θεωρήσουμε ότι ο οικονομικός παράγοντας θα πρέπει να βγει από την πολιτική ρητορική;
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι αν τα μέτρα αρθούν και υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα στην κοινότητα, ακόμη κι αν εχει αρχίσει ο εμβολιασμός, δεν θα αποφύγουμε ένα τρίτο και πιθανότατα ακόμη χειρότερο τρίτο κύμα.