Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταKορωνοϊός: 27 φορές ισχυρότερη η φυσική ανοσία από τα εμβόλια

Kορωνοϊός: 27 φορές ισχυρότερη η φυσική ανοσία από τα εμβόλια

Καλά νέα για όσους έχουν περάσει Covid-19: η ανοσία λόγω φυσικής λοίμωξης προσφέρει πολύ ισχυρότερη προστασία από το στέλεχος Δέλτα σε σχέση με τον εμβολιασμό, αποκαλύπτει μεγάλη ισραηλινή μελέτη.

Υπάρχουν όμως και καλύτερα νέα: ακόμα και η ισχυρή φυσική ανοσία βελτιώνεται περαιτέρω με τον εμβολιασμό. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και στη συνέχεια έλαβαν μια δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν καλύτερα προστατευμένα από πρώην ασθενείς που έμειναν ανεμβολίαστοι.

Ανεξάρτητοι ειδικοί σχολίασαν πάντως πως θα ήταν λάθος να ερμηνεύσει κανείς τη μελέτη ως προτροπή για «κορονοπάρτι» με στόχο την απόκτηση φυσικής ανοσίας.

«Θα μπορούσε κάποιος να πεθάνει» είπε στο Science η Μισέλ Νούσεντσβάιγκ, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η εσκεμμένη λοίμωξη ενέχει κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και θανάτου, ή τα επίμονα συμπτώματα που ονομάστηκαν μακρά Covid-19.

Η Νούσεντσβάιγκ δήλωσε πως «εντυπωσιάστηκε» από τα ευρήματα των ερευνητών της Maccabi, ενός από τα μεγάλα ιδιωτικά ταμεία υγείας του Ισραήλ, το οποίο εξυπηρετεί 2,5 εκατ. πολίτες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους Ταλ Πάταλον και Σιβάν Γκατίζ του ερευνητικού σκέλους της Maccabi, παρουσιάζεται ως προδημοσίευση και χωρίζεται σε επιμέρους αναλύσεις.

  • Έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, οι εμβολιασμένοι αντιμετώπιζαν 6 έως 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στέλεχος Δέλτα, συγκριτικά με όσους είχαν φυσική ανοσία, έδειξε μια πρώτη ανάλυση σε 16.000 ασφαλισμένους.
  • Ο κίνδυνος συμπτωματικής νόσου ήταν 27 φορές υψηλότερος στους εμβολιασμένους από ό,τι σε όσους είχαν παλαιότερα προσβληθεί από κοροναϊό, διαπιστώνει δεύτερη ανάλυση σε 32.000 άτομα.
  • Ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος.

Οι διαφορές είναι εντυπωσιακές και το δείγμα της μελέτης δείχνει μεγάλο, ωστόσο τα κρούσματα και οι νοσηλείες που καταγράφηκαν ήταν σχετικά λίγες. Για παράδειγμα, η ανάλυση των 32.000 εθελοντών περιλαμβάνει μόνο οκτώ νοσηλείες μεταξύ εμβολιασμένων και μία μεταξύ των ατόμων με φυσική ανοσία.

Κανένας ασθενής δεν απεβίωσε, ένδειξη ότι τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης.

Η μελέτη αφορά το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιείται στο Ισραήλ σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, ωστόσο τα ευρήματα πιθανότατα ισχύουν και για άλλα εμβόλια, αφού οι διαφορές που καταγράφηκαν σε σχέση με τη φυσική ανοσία ήταν μεγάλες.

Εμβόλιο και σε όσους έχουν νοσήσει

Σε άλλο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές συγκρίνουν 14.000 άτομα που είχαν παλαιότερα προσβληθεί με ισάριθμη ομάδα που έλαβε μία δόση εμβολίου μετά τη φυσική λοίμωξη, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ισραήλ.

Τα άτομα με φυσική ανοσία που στη συνέχεια εμβολιάστηκαν ήταν δύο φορές λιγότερο πιθανό να προσβληθούν εκ νέου, σε σχέση με όσους είχαν φυσική ανοσία αλλά έμειναν ανεμβολίαστοι.

Η ισραηλινή μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη έρευνα της δρ Νούσεντσβάιγκ στο Nature, η οποία έδειχνε πως οι άνθρωποι που αναρρώνουν από ton SARS-CoV-2 συνεχίζουν να παράγουν όλο και περισσότερα και ευρέα αντισώματα έως και για ένα έτος μετά τη λοίμωξη. Στους εμβολιασμένους, τα αντισώματα σταματούν να αυξάνονται μόνο για μερικούς μήνες μετά τη δόση.

Είναι εξάλλου γνωστό πως και σε άλλες ασθένειες η φυσική λοίμωξη είναι ισχυρότερη από τον εμβολιασμό. Ισχυρή ανοσοαπρόκριση που διατηρείται για χρόνια, ίσως και για πάντα, έχει παρατηρηθεί σε επιζήσαντες των ιών SARS και MERS, στενών συγγενών του SARS-CoV-2.

Αυτό όμως δεν ισχύει με άλλους κοροναϊούς που προκαλούν απλό κρυολόγημα, οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν επανειλημμένα τον ίδιο άνθρωπο.

Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση του πανδημικού κοροναϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα για πάντα.

Τα πιο σημαντικά