Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
επικαιρότηταΚοροναϊός: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Κοροναϊός: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς κατά της COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Στη Γερμανία θα ξεκινήσουμε, εάν η έγκριση γίνει βάσει προγραμματισμού, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θέλουν να είναι σε θέση να ξεκινήσουν από τις 27 Δεκεμβρίου», δήλωσε πριν από συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και στελέχη της εταιρείας BioNTech.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει την τελική έγκρισή της για το εμβόλιο στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer/ BioNTech, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα αρχίσουν «την ίδια ημέρα» τους εμβολιασμούς

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως…είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

«Συνολικά, έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη», μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όπως διασχίσαμε ενωμένοι την πανδημία αυτή, ας ξεκινήσουμε ενωμένοι την εξάλειψη αυτού του φοβερού ιού», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ήδη από χθες ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της Ένωσης, σύμφωνα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Σημειώνεται ότι την επόμενη Δευτέρα 21η Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Όπως ανέφερε χθες η κ. φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, «είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020».

Αρχικά, η συνεδρίαση του Οργανισμού είχε προγραμματιστεί για τις 29/12, αλλά η λήψη περαιτέρω επιστημονικών στοιχείων και οι μεγάλες πιέσεις της Γερμανίας, οδήγησαν στην επίσπευσή της.

Πηγή: kathimerini

Τα πιο σημαντικά