Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
διεθνήΚόρμπιν: «Αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα επιστρέψω τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Κόρμπιν: «Αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα επιστρέψω τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα πήρε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν τονίζοντας πως «ανήκουν στην Ελλάδα, φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος Ελγιν».

«Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι κι εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στη συνέντευξή του ο πολιτικός δεσμεύτηκε να ότι εάν εκλεγεί θα δρομολογήσει την επιστροφή των γλυπτών, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα μέχρι σήμερα έχει απορριφθεί από όλες τις βρετανικές κυβερνήσεις. Τοποθετήθηκε επίσης για την κρίση στη χώρας μας, «η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τραγωδία για τον λαό της Ελλάδας. Μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πολιτική επιλογή για επιβολή αυστηρής λιτότητας έχει τρομακτικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους».

Η Unesco αναγνώρισε για πρώτη φορά το ζήτημα

Πριν λίγες μέρες το διαχρονικό ζήτημα τέθηκε σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάσταση τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η επιτροπή για πρώτη φορά «αναγνωρίζει, στο κείμενο της Σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «ιδιαίτερης επίσης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα».

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους Κίνα, Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια κ.ά., ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών. Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

«Οι ανωτέρω εκπρόσωποι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα της για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μέρα αυτή δεν μπορεί να είναι μακριά, όπως καταδεικνύει η θερμή στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ακόμη και της βρετανικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

[efsyn]

Τα πιο σημαντικά