Οι κοριοί είναι μικρά, νυκτόβια, άπτερα παρασιτικά έντομα που ανήκουν στην οικογένεια των Cimicidae.
Ο κοριός είναι επίπεδος και έχει ωοειδές σχήμα και οι διαστάσεις του φτάνουν 4 έως 5 mm μήκος και 1.5 έως 3 mm πλάτος. Το χρώμα του δέρματος τους είναι σκούρο καφέ έως βαθύτερο κόκκινο καφέ. Όταν συνθλίβονται εκπέμπουν μια άσχημη μυρωδιά.
Κοριοί – Στάδια ανάπτυξης
Οι κοριοί προκαλούν ανησυχία στη Γαλλία, και όλα δείχνουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν αυξηθεί, πιθανώς λόγω της λιγότερο αποτελεσματικής χρήσης εντομοκτόνων και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών.
Αντίθετα με άλλα έντομα, οι κοριοί δεν πετούν ή πηδούν. Σέρνονται από τις κρυψώνες τους σε μικροσκοπικές σχισμές και τσιμπούν τους ανθρώπους κατά τον ύπνο τους.
Επιδιώκουν την εμφάνιση και κρύβονται σε βαθιές, σκοτεινές ρωγμές στο σπίτι . Τρέφονται με αίμα και προτιμούν τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να απευθυνθούν και σε κατοικίδια. Είναι ανθεκτικοί και μπορούν να παραμείνουν χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό
Προσβολή από κοριό
Έχουν κόκκινο-καφέ χρώμα, που αλλάζει όταν τρέφονται. Γεννούν μικρά λευκά αυγά που δύσκολα είναι ορατά. Εκκολάπτονται σε περίπου μία εβδομάδα και αναπτύσσονται σε νύμφες.
Μπορεί να εισχωρήσουν σε βαλίτσες ή ρούχα κατά το ταξίδι και να κρυφτούν σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καθαρότερων σπιτιών και ξενοδοχείων.
Τα τσιμπήματα δεν είναι πάντα αντιληπτά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Οι κοριοί δεν μεταδίδουν συνήθως ασθένειες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Η εξάλειψή τους είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης του δωματίου, του σκούπισματος και της χρήσης εντομοκτόνων.
Με τι τρέφονται οι κοριοί
Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα. Υπό ψυχρές συνθήκες, οι κοριοί έχουν καταφέρει να επιβιώσει μέχρι και ένα χρόνο χωρίς ένα γεύμα. Προτιμούν να είναι δραστήριοι τη νύχτα, όταν ο οικοδεσπότης είναι κοιμισμένος.
Ο κοριός μετά από ένα γεύμα αίματος πρήζεται και φαίνεται με ένα κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το κόκκινο αυτό χρώμα σε μερικές ώρες σιγά σιγά εξασθενεί και μετά από 2 ημέρες που θα έχει χωνέψει θα γίνει αδιαφανές και μαύρο.
Οι κοριοί μπορούν να καταναλώσουν αίμα από ανθρώπους και ζώα. Έτσι μπορούν να βρουν τροφή τσιμπώντας σκύλους, γάτες, πουλιά, τρωκτικά, ακόμη και νυχτερίδες.
Πως εισβάλει ο κοριός στον χώρο μας
Ο κοριός μπορεί να εισβάλει στον χώρο μας με πολλούς τρόπους. Υπάρχει η παρανόηση πως προτιμάει το βρώμικο περιβάλλον αλλά έχει αποδειχτεί πως αυτό δεν ισχύει. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως προτιμάει τα μέρη που υπάρχει αρκετή τροφή όπως χώροι που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ζώα.
Οι κοριοί βρίσκονται σε ρωγμές και σχισμές, συμπεριλαμβανομένων των ραφών των στρωμάτων, πίσω από σοβατεπί, πρίζες και κορνίζες.
Οι κοριοί συνήθως εισβάλουν μέσω αντικειμένων που εισέρχονται σε σπίτια. Αντικείμενα όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, βαλίτσες, ρούχα και άλλα.
Επίσης αν το κατοικίδιο σας έχει προσβληθεί από κοριό υπάρχει η πιθανότητα αν δεν παρατηρηθεί εγκαίρως να εξαπλωθεί σε πολλά σημεία.
Ο κοριός συναντάται σε πολλούς χώρους όπως οικίες, καταστήματα, αποθήκες, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πολύ συχνά εντοπίζονται σε ξενοδοχεία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Επίσης στις αποσκευές των επισκεπτών ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες.
Πως δεν θα υπάρξουν ποτέ στο σπίτι σας κοριοί – Συμβουλές
Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε για μην προσβληθείτε ποτέ αλλά και για να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση των κοριών. Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τα πιο σημαντικά περιληπτικά.
- Να ελέγχεται επιμελώς για κοριούς μεταχειρισμένα έπιπλα, χαλιά και μοκέτες που φέρνετε στο σπίτι σας.
- Να απομονώνετε τις αποσκευές σας σε χώρους που δεν υπάρχουν κρυψώνες (καταφύγια) για κοριούς.
- Εναλλακτικά να τις συσκευάζετε σε πλαστικό περίβλημα.
- Μετά από κάποιο ταξίδι να πλένετε όλα σας τα ρούχα, ακόμη και αυτά που δεν φορέσατε.