Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΚωνσταντινούπολη: Επιτέθnκαν με πέτρες σε ελλnνικό σχολείο και εκκλnσία, λόγω Ισραήλ

Κωνσταντινούπολη: Επιτέθnκαν με πέτρες σε ελλnνικό σχολείο και εκκλnσία, λόγω Ισραήλ

Στην Κωνσταντινούπολη, η εκκλησία της Παναγίας Μουχλιώτισσας, γνωστή και ως «Ματωμένη Εκκλησία» και η Μεγάλη Του Γένους Σχολή στο Φανάρι (κοντά στο Οικ. Πατριαρχείο) φέρεται, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, να δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, ενώ στους τοίχους γράφτηκαν συνθήματα «Κάτω το Ισραήλ» και «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Το ethnos.gr επικοινώνησε με το διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, κ. Δημήτριο Ζώτο, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνθημάτων στους τοίχους του σχολείου αυτή τη στιγμή.

Πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο, μία ομάδα ατόμων περνώντας από το σχολείο κόλλησε στην πόρτα του ένα χαρτί, που περιείχε σλόγκαν κατά του Ισραήλ.

Καθώς η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αυξάνεται μέρα με τη μέρα, οι μειονότητες στην Τουρκία γίνονται στόχοι.

28fbf017 417f 460f 93bb 3d1ef989e234

Οι δράστες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, έγραψαν με σπρέι αντι-ισραηλινά μηνύματα μίσους στους τοίχους του ελληνικού σχολείου και της εκκλησίας στην περιοχή Φατίχ

Μετά τις διαμαρτυρίες την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας μπροστά από πολλές συναγωγές, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, και η Εβραϊκή Κοινότητα της Τουρκίας ακύρωσε για λίγο τις εκδηλώσεις της. Παρόλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ρατσιστική επίθεση εναντίον της συναγωγής Etz Hayim στη Σμύρνη.

Τώρα, στόχος επιθέσεων έγιναν και κτίρια της ελληνικής κοινότητας. Ρατσιστικά γκράφιτι γράφτηκαν στους τοίχους της εκκλησίας της Παναγίας, και σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, πρώην ελληνικό δημοτικό σχολείο. Έγινε επίσης γνωστό ότι πετάχτηκαν πέτρες προς τα κτήρια.

istanbul attack e1699542937111

Οι δράστες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, έγραψαν με σπρέι αντι-ισραηλινά μηνύματα μίσους στους τοίχους του ελληνικού σχολείου και της εκκλησίας στην περιοχή Φατίχ

Κατατέθηκε μήνυση

Μετά την επίθεση, ο ιερέας της εκκλησίας υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα του Μπαλάτ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια ομάδα 3-4 ατόμων που φορούσαν τουρμπάνια έγραψαν τους τοίχους και πέταξαν πέτρες.

Δήλωση του ελληνικού ιδρύματος

Το Ίδρυμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Παναγίας εξέφρασε τη θλίψη του μετά την επίθεση κάνοντας δήλωση στα τουρκικά ΜΜΕ και τη δημοσιογράφο Μελικέ Τσαπάν, ανέφερε: “Αυτή η επίθεση συνέβη σε έναν τόπο λατρείας και ένα σχολείο, αλλά συνέβη και στους ανθρώπους μας που ζουν εκεί. Τα στελέχη της αστυνομίας μας μάς βοήθησαν πολύ. Ελπίζουμε τέτοια περιστατικά να μην ξανασυμβούν”.

Οι δράστες της επίθεσης στην εκκλησία και το σχολείο δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Πηγή: ethnos.gr

Τα πιο σημαντικά