Κολοράντο: Πέθανε 10χρονη από πανούκλα – Φόβοι για έξαρση της νόσου

24 Ιουλίου, 202112:32 ΜΜ
More videos

Συναγερμός σήμανε στο Κολοράντο μετά τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού από πανούκλα. Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται από το 2015 και οι υγειονομικές αρχές φοβούνται μια πιθανή έξαρση της νόσου.

Η πανούκλα ή πανώλη είναι ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια και συχνά εξαπλώνεται από ψύλλους. Στο Κολοράντο έχει επιβεβαιωθεί σε έξι διαφορετικές κομητείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της πολιτείας των ΗΠΑ.

Οι αρχές Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο διεξάγουν επιδημιολογική έρευνα. Επισημαίνουν, δε, στους πολίτες ότι παρόλο που η ασθένεια είναι πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί κάποιες φορές και τους καλούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης: πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, αδυναμία και βήχας.

Επίσης, η μόλυνση μπορεί συχνά να προκαλέσει ευαίσθητους ή πρησμένους λεμφαδένες και αποχρωματισμό του δέρματος.

Όσοι ζουν στις δυτικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να το πιάσουν και οι πολύ άρρωστοι ασθενείς χρειάζονται «άμεση, εντατική φροντίδα».

Τα αντιβιοτικά είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της νόσου, αλλά θα πρέπει να χορηγούνται εντός 24 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα επειδή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ασθένεια ή θάνατο».

Πανούκλα: Πέντε νεκροί το 2015 στις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι το Κολοράντο έχει καταγράψει 22 κρούσματα πανώλης από το 2005 έως το 2020. Εννέα από αυτά ήταν στην περιοχή La Plata, όπου πέθανε και η 10χρονη.

Το 2015 τέσσερα άτομα πέθαναν από την πανώλη σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων δύο από το Κολοράντο: ένας ενήλικος στην κομητεία Pueblo και ένας έφηβος στην κομητεία Larimer, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο του Κολοράντο.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News