Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΚόκκινη προειδοποίηση από τον Μαρουσάκη: Είπε ό,τι φοβόμασταν όλοι για τη νέα...

Κόκκινη προειδοποίηση από τον Μαρουσάκη: Είπε ό,τι φοβόμασταν όλοι για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα με μεγάλα ύψη βροχής. Στο επίκεντρο η Θεσσαλία με δυσκολότερες ημέρες την Τρίτη και την Τετάρτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία κακοκαιρία σοβαρότητας μεταξύ “Ιανού” και “Daniel”, η οποία ξεκινάει από αύριο Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Κακοκαιρία: “Ψυχρή λίμνη” θα χτυπήσει τη Θεσσαλία

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται να πλήξει τη χώρα από αύριο Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική χώρα και ειδικά τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Meteo, το νέο κύμα θα προκληθεί από ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια.

Η ψυχρή λίμνη, που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.

Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αερίων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/09 και την Τρίτη 26/09.

Μαρουσάκης

Μαρουσάκης

Μαρουσάκης: Θα θυμίζει Ιανό και Daniel το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από Δευτέρα θα είναι ισχυρό και με διάρκεια. Ο μετεωρολόγος του OPEN εξηγεί ότι η νέα κακοκαιρία θα χτυπήσει και πάλι περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, ενώ όπως επισημαίνει θα πέσει πολύ μεγάλος όγκος νερού.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης, η νέα κακοκαιρία θα χτυπήσει από Δευτέρα έως Πέμπτη – Παρασκευή, αλλά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από την Τετάρτη το βράδυ.

Η κακοκαιρία, σύμφωνα με πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη, τη Δευτέρα προς Τρίτη θα “χτυπήσει” δυτικά, κεντρικά και νότια της Θεσσαλίας και μέσα σε ένα 24ωρο αναμένονται να πέσουν 70-100 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Σύμφωνα πάντα με τον γνωστό μετεωρολόγο, η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες. Την Τετάρτη η κακοκαιρία θα κινείται ανατολικά και προς νότια και θα επηρεάσει τον Βόλο, περιοχές της Μαγνησίας όπως το Πήλιο, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες.

Το φαινόμενο θα είναι από άποψη σοβαρότητας μεταξύ “Ιανού” και “Daniel”, ενώ από την έναρξη της κακοκαιρίας έως και τη λήξη της συνολικά αναμένονται 300- 500 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Τα πιο σημαντικά