Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΚοινωνικός Τουρισμός 2024: Εδώ θα δείτε τα αποτελέσματα

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Εδώ θα δείτε τα αποτελέσματα

Έκλεισε έπειτα από μικρή παράταση η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στον Κοινωνικό Τουρισμό 2024: Πώς και πότε θα μάθετε τα αποτελέσματα

Σε αγαπημένη «συνήθεια» έχει εξελιχθεί ο Κοινωνικός Τουρισμός για χιλιάδες πολίτες, καθώς φέτος μόνο υποβλήθηκαν 535.684 αιτήσεις!

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, ενώ η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται πως για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Δεν μπορούν, ωστόσο, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, που επιτρέπει στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν – και μάλιστα με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή – ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακοινώνονται παραδοσιακά μέσα στον Ιούνιο. Παρότι για την ώρα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, οι αιτήσεις φέτος έκλεισαν στις 11 Ιουνίου – όπως ακριβώς και πέρυσι οπότε τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν δέκα ημέρες μετά, την 21η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση η ΔΥΠΑ αναρτά προσωρινούς πίνακες των Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού στον ιστότοπό της, ενώ ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων και τέλος οι οριστικοί πίνακες.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ και εδώ.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων, ενώ η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της gov.gr.

Πώς θα κάνετε ένσταση

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να:

αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης και σε συνάφεια με τον λόγο απόρριψης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ) και
να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών.
Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεωνσυμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση, Παράρτημα 2ου Μέρους, το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.

Τα πιο σημαντικά