«Κοιμόμαστε σε κοτέτσια» – Καταγγελίες-σοκ από εργαζόμενους στη Μύκονο

5 Μαΐου, 2022 12:50 ΠΜ
More videos

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά στις τουριστικές περιοχές η Επιθεώρηση Εργασίας μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Τα παράπονα των εργαζομέων σχετίζονταν με τη διαμονή στο νησί των Ανέμων. Πλήθος γυναικών κατήγγειλαν ότι κοιμόντουσαν σε μικρά δωμάτια με μούχλα και κατσαρίδες, σε κοτέτσια και στάβλους. Μια νεαρή κοπέλα, μάλιστα, δήλωσε ότι κοιμόταν τρεις μήνες μέσα στο αυτοκίνητό της, καθώς της πρότειναν να μείνει σε σπηλιά με έπιπλα φαγωμένα από τα ποντίκια.

Η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκινάει τους ελέγχους 

Μέσα στον Μάιο -και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Τον Μάιο θα ξεκινήσουν εντατικοί έλγχοι από το ΣΕΠΕ / INTIME 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

1. Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.
2. Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
3. Κρήτη (περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
4. Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
5. Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας, καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «η υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δε συμβαδίζουν».

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω του ΣΕΠΕ, δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι’ αυτό τον λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία» πρόσθεσε.