Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
διάφοραΚλειτοριδεκτομή: Η σκοτεινή πλευρά της ζωής ουρλιάζει

Κλειτοριδεκτομή: Η σκοτεινή πλευρά της ζωής ουρλιάζει

Η 6η Φεβρουαρίου κηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής από τον ΟΗΕ για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη γι’ αυτό το πανάρχαιο βάναυσο έθιμο.

Στη σκοτεινή πλευρά της ζωής, έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια, αλλά και γυναίκες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, κάθε μέρα.

Τα θύματα της κλειτεριδοκτομής ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια το χρόνο! Και δυστυχώς δεν αφορούν μόνο μουσουλμανικές χώρες…

Το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής του ISIL, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί έδωσε εντολή ώστε να υποστούν κλειτοριδεκτομή όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες από 11 έως και 46 ετών στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης.

Σύμφωνα με την συντονίστρια ανθρωπιστικής δράσης του ΟΗΕ, Ζακλίν Μπάντκοκ, αυτό αφορά περί τα… 4 εκατομμύρια γυναίκες. Η είδηση προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο ακρωτηριασμός, αποτελεί μέρος μιας ιεροτελεστίας που σηματοδοτεί τη μετάβαση των κοριτσιών στην ενηλικίωση.

Πριν από το… ξυράφι, ένα κορίτσι για τη φυλή του θεωρείται «ανύπαρκτο». Μετά, μπορεί να παντρευτεί μόνον όποιον επιλέξει η οικογένεια της.

klitoridektomi 660 0

Σύμφωνα με τις αναφορές της Οργάνωσης Action Aid για τους Ποκότ, τη νομαδική φυλή της κοιλάδας Rift Valey στην Κένυα, «ο ακρωτηριασμός είναι ίσως η σημαντικότερη παραδοσιακή πρακτική».

Την ακολουθούν θρύλοι. Όπως λέγεται, όποιο κορίτσι δεν κάνει αυτό το «πέρασμα», η κλειτορίδα του θα αρχίσει να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα, καθώς και δε θα μπορεί να κάνει παιδιά κτλ. Και για όποιον αντιστέκεται αυτής της βάναυσης παράδοσης, τον περιμένει τύφλωση και άλλα δεινά.

Όμως, δεν είναι μόνον η Αφρική ή η Ασία όπου… ακούς ουρλιαχτά κοριτσιών την ώρα που της σκίζει το λεπίδι. Είναι και η Ευρώπη.

Έχει σημασία ότι πριν από ένα χρόνο, η εφημερίδα Guardian ξεκίνησε καμπάνια κατά της κλειτοριδεκτομής στη Βρετανία όπου κάθε χρόνο υποβάλλονται σε αυτήν εκατοντάδες νεαρά κορίτσια.

Όπως υποστηρίζουν αναφορές της Οργάνωσης Agency for Culture and Change Management, αρκετά μέλη μειονοτήτων καλούν εξειδικευμένους «κόφτες» να κάνουν τη βρώμικη δουλειά στο Λονδίνο, το Μπρίστολ και άλλες περιοχές της χώρας.

Μόνον το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν γιατροί, σε Αγγλία και Ουαλία είχαν υποστεί το μαρτύριο του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων, 66.000 γυναίκες και 24.000 κορίτσια κάτω από 15 ετών.

kleitoridektomi 2

Και στη Γαλλία, όμως, αρκετές υποθέσεις που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, μαρτυρούν πως αυτό το βάρβαρο έθιμο έχει μεταναστεύσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη χώρα αναφέρονται πίσω στο 2004. Μιλούν για ακρωτηριασμό 50.000 κοριτσιών και γυναικών!

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εκστρατεία END FGM «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την κλίμακα εξάπλωσης του προβλήματος στην Ευρώπη».

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ότι «τα νεαρά κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη συνήθως υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό στις χώρες καταγωγής τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το 2009, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του END FGM 500.000 κορίτσια και γυναίκες στην Ευρώπη είχαν υποστεί τη βαρβαρότητα!

Στην Ευρώπη η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα. Διώκεται ποινικά. Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί στις παρακάτω χώρες:

Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί ανάλογο περιστατικό. Ωστόσο, για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές ασχολήθηκαν με το θέμα της κλειτοριδεκτομής τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας εξέδωσε απόφαση με την οποία ανέστειλε προσωρινά την επαναπροώθηση μιας μετανάστριας από την Κένυα η οποία εάν επέστρεφε στη χώρα της, κινδύνευε με κλειτοριδεκτομή…



Τα πιο σημαντικά