Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του.
Η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόγραμμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, σύμφωνα με τη Realnews, ενώ αποτελεί κρίσιμο ερωτηματικό αν ο Τούρκος Πρόεδρος ζητήσει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς αποτελεί πάγια τακτική του η επίσκεψη σε μειονότητες σε χώρες που επισκέπτεται, όπως έπραξε π.χ. στην Αλβανία ή τη Σερβία.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο από την απόφαση του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την περασμένη Πέμπτη την «Τουρκική Ένωση Θράκης», γεγονός που προκάλεσε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του.
Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –ο «αποσυνάγωγος» του ευρωπαϊκού κατεστημένου– αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται για τη δεύτερη διμερή επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την Πολωνία τον περασμένο μήνα, από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Κάποιοι θα δυσανασχετήσουν, προφανώς, στο εσωτερικό, για λόγους που αφορούν τις πάγιες και έκνομες διεκδικήσεις της Αγκυρας και την υπέρμετρη στρατιωτική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Στη βάση αυτής της λογικής κινήθηκε επί πρωθυπουργίας του για χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου και σε ουδέν ωφέλησε τη χώρα, που σταδιακώς και επί της ουσίας περιήλθε σε κατάσταση «φινλανδοποιήσεως», έναντι της Τουρκίας.
Υπάρχουν βεβαίως και οι άλλοι, οι «ευρωπαϊστές», που θα διερωτηθούν εάν είναι σκόπιμο εις την παρούσα συγκυρία να είχε προσκληθεί ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα, όταν οι σχέσεις του με την Ε.Ε. βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο. Πρόκειται για τους αιθεροβάμονες της «ευρωπαϊκής ιδέας», που επιμένουν να μονοπωλούν τη νομιμοφροσύνη στην «ενωμένη» ούτως ειπείν Ευρώπη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά την αίσχιστη διαχείριση τριάντα πέντε ετών και πλέον από την ένταξή μας στην ΕΟΚ, είναι αδιανόητη και ολέθρια η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό σύστημα είναι επαρκές. Κάθε άλλο. Διότι η ασφάλεια της Ελλάδος –η ύψιστη προτεραιότητα για κάθε χώρα– στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεών της, αλλά κυρίως στην αρμονική σχέση της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και στον διάλογο με την Τουρκία.
Ορθότατα κατά συνέπεια εκλήθη από τον κ. Παυλόπουλο ο Τούρκος ομόλογός του στην Αθήνα, ορθότατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ –τον έτερο «αποσυνάγωγο» του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κατεστημένου– και ορθώς συνομολόγησε τον εκσυγχρονισμό των F-16, διότι αυτό επιτάσσει το έλασσον των αναγκών της εθνικής μας ασφάλειας.
Ουδείς εχέφρων αναμένει ριζική βελτίωση των σχέσεων Αθηνών – Αγκύρας κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Και η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβερνήσεως, Χακάν Τσαβούσογλου, στη χώρα μας την περασμένη Πέμπτη δημιούργησε κάποιες «σκιές». Δεν είναι εύκολος γείτων η Τουρκία, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όσο διάστημα κυριαρχεί ο κ. Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή, ουδέποτε η Ελλάς αντιμετώπισε προκλήσεις τόσο επικίνδυνες όσο επί των «εκσυγχρονιστών κεμαλιστών». Τέλος, ορθώς η Ελλάς στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας, διότι παρά τα όσα λέγονται από τους εταίρους μας, ουδείς επιθυμεί ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ως εκ του περισσού.