Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
Ελλάδα«Κλείνει» η Nova στην Ελλάδα; Τι συνέβη ξαφνικά και δεν αλλάζει

«Κλείνει» η Nova στην Ελλάδα; Τι συνέβη ξαφνικά και δεν αλλάζει

Η Nova ανήκει στη United Group και οι υποψήφιοι για την εξαγορά του ομίλου τηλεπικοινωνιών αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Μετά την Emirates Telecommunications του Ντουμπάι μπαίνει σφήνα και η σαουδαραβική STC Group, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε είχε γίνει ήδη το πρώτο με την απόκτηση της μειοψηφικής συμμετοχής στην ισπανική Telefonica.

ΤΟ 2023 το σαουδαραβικό γκρουπ είχε εξαγοράσει τους πύργους τηλεπικοινωνιών της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Τώρα θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα και να οδηγήσει στην απόκτηση ισχυρού επιχειρησιακού βραχίονα στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η STC Group έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, η οποία ελέγχει μετοχικά την United Group – και μέσω αυτής την Nova.

H BC Partners έχει βάλει ατύπως “πωλητήριο” στη θυγατρική της, η οποία ηγείται ομίλου εταιρειών τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεοπτικού περιεχομένου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ελέγχοντας παράλληλα εταιρείες με ραδιοσταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες.

Οπως έχει γίνει γνωστό από δηλώσεις του επικεφαλής της Νίκου Σταθόπουλου, αναζητεί τρόπους για να μεγιστοποιήσει το οικονομικό της όφελος και είναι διατεθειμένη να πουλήσει την United Group “πακέτο” ή “κομματιαστά”. Ενδέχεται δηλαδή να πουλήσει σ΄αυτή τη φάση μόνον τη Nova ή κάποια άλλη εταιρεία του ομίλου.

Οπως αναφέρει το Reuters, η STC εξετάζει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε επίσημη προσφορά εξαγοράς. Η United Group αποτιμάται σε περίπου 8 δισ. ευρώ (8,7 δισ. δολάρια) συμπεριλαμβανομένου του χρέους της..

Το “πωλητήριο” έχει προσελκύσει επίσης την προσοχή funds υποδομών, που ενδιαφέρονται να υποβάλουν προσφορές για συγκεκριμένα “κομμάτια” της United Group στην Ελλάδα (Nova), την Κροατία και τη Σλοβενία.

Τα πιο σημαντικά